Гърция предлага туристи да са данъчни инспектори

06 март 2015 - 19:21 |   Прочетена (711) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Гръцкият министър на финансите предложи 7 икономически мерки, като първа „партида” действия, насочена към размразяването на помощ от 7.2 милиарда евро, и сред тях е „наемането на студенти, домакини, дори туристи”, които да служат като данъчни инспектори под прикритие, пише „Файненшъл таймс”.

Предложенията, които се съдържат в писмо от 11 страници на Янис Варуфакис до Йерун Дейселблум, неговият холандски колега, който оглавява комисията от 19 финансови министри в еврозоната, включва и нов план за лицензиране на онлайн букмейкърите, от който Атина вярва, че ще набере 500 милиона евро годишно.

Предложенията, до които „Файненшъл таймс” твърди, че се е добрал от свои източници, и които Варуфакис ще представи на групата от финансови министри в понеделник, включват и по-традиционни реформи, като „нов фискален съвет”, който ще контролира правителствените разходи и нов план за събиране на неплатените данъци.

Писмото включва и искане за започване на „дискусии на високо ниво” за трети спасителен пакет за Гърция, който обаче Варуфакис нарича „последващо споразумение”, озаглавено „Договор за възстановяване и растеж на гръцката икономика”.

„Да се наемат голям брой непрофесионални инспектори, за точно определен кратък период, на случайна база (за не повече от два месеца и без възможност да бъдат отново наети), за да служат, след известно базово обучение, в полза на данъчните власти, като бъдат оборудвани с устройства за записване на видео и звук”, гласи екстравагантната идея за туристи-данъчни инспектори.

Въпросните новонаети лица, включително туристи, „в популярни зони, известни с укриването на данъци”, ще са почасово платени и ше са „трудни за разпознаване от укриващите данъци”.

„Самата новина, че има хиляди случайни проверяващи навсякъде, с аудио и видео записващо оборудване, от името на властите, е способна да промени отношението много бързо”, пише Варуфакис.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »