Еврото падна до 11-годишно дъно, анализатори очакват паритет с долара

05 март 2015 - 11:15 |   Прочетена (874) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Еврото пада рязко днес, преди срещата на монетарния комитет на ЕЦБ, което кара някои анализатори да очакват скоростно пропадане, до паритет с щатския долар.

„Еврото се понижава, просто защото не е оценено отражението на количественото облекчаване (QE), което започва от идната седмица.”, казва Грег Гибс от RBS, в анализ за клиентите си.

„Монетарната рамка все още не е напълно оценена”, казва той, отбелязвайки, че „движението към паритет действително може да се окаже доста бързо”.

Еврото бе обект на „тежки” разпродажби по време на европейската сесия вчера, падайки от 1.1170 до 11-годишно дъно от 1.1061 в ранната азиатска търговия днес (спрямо долара).

Доходностите по германските ДЦК също се понижиха. С нарастването на диференциала между германските и щатските ДЦК, шефът на валутните анализатори на Barclays за Азия Митул Котеча също коментира, че очаква ускоряване на поевтиняването на еврото. „Все още прогнозираме паритет до края на годината”.

Дотук през годината, 10-годишните бенчмаркови германски ДЦК губят 23.5% от доходността си, до 0.381%, докато еквивалентните щатски книжа поскъпват с 4% до 2.119%.

Инвеститорите са фокусирани върху събирането на монетарния комитет на ЕЦБ по-късно през деня, на който се очакват детайли по програмата за покупка на активи на банката.

Тя идва след като ЕЦБ изгуби битката с дефлацията. Годишната инфлация падна под 1% през октомври 2013, продължи да се движи надолу и се превърна в дефлация през декември 2014, падайки до минус 0.2%.

Фокусът днес е кога банката ще започне да наводнява пазара с пари, коментират анализатори. Въпреки че покупките по график трябва да започнат от март, точният момент все още не е ясен. „Възможно е да стане в седмицата след срещата на ЕЦБ”, сочи Barclays в свой днешен анализ.

Прогнозите на ЕЦБ за икономиката на еврозоната ще са другият важен момент днес, тъй като за първи път централната банка ще даде прогноза за 2017, припомнят от BNP Paribas. Последните данни показват, че еврозоната отчита растеж, макар и слаб, през четвъртото тримесечие на 2014. Резултатът бе от 0.3% и бе по-висок от очакванията на икономистите.

Но най-големият фокус, според Кейти Лийн от BK Asset Management Kathy Lien, ще е върху това, което ще каже Драги по време на пресконференцията след събирането.

„Колко ще падне еврото зависи от степента му на готовност за про-стимулативни мерки и от песимизма му”, пише тя.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »