Фонд бие 98% от конкурентите си без да е купил нова акция от 1935

04 март 2015 - 09:20 |   Прочетена (1654) |   Препоръчай (2) |   Коментари (0)

Инвеститорите в акции, които са привърженици на стратегията „купи и дръж” вероятно ще искат да проверят фонд, който не е купувал нови акции от 80 години, разказва агенция Ройтерс.

Фондът Voya Corporate Leaders Trust Fund, управляван момента от Voya Financial Inc, купил равни количества в 30 от най-големите щатски корпорации през 1935 и не е инвестирал в ново дружество от тогава.

Някои от позициите му са непроменени, като DuPont, General Electric, Procter & Gamble и Union Pacific. Други са били отделени или влети в нови компании, като Berkshire Hathaway (наследник на Atchison Topeka и на Santa Fe Railway); CBS (придобит от Westinghouse Electric и пренаименован); и Honeywell (който купи Allied Chemical и Dye). Някои са си отишли завинаги, като Pennsylvania Railroad и American Can. Във фонда са останали 21 акции.

Планът е прост, а резултатите на фонда са доста добри. С малко банки и повече тежест на индустриалните и енергийните дружества, фондът успява да бие 98% от конкурентите си, както за последните пет, така и за последните 10 години, по данни на Morningstar.

"Този фонд е наоколо доста по-отдавна от мен и работи”, казва Крейг Уотсън, инвестиционен анализатор на Conover Capital Management. Той съветва пенсионните фондове да купуват дяловете на фонда.

Уоткинс сравнява подхода на „дълбока стойност” на фонда с този на Уорън Бъфет, чийто Berkshire Hathaway е втората най-голяма позиция на фонда.

„С дълбока стойност е в смисъл, че всички компании в портфолиото имат удививително успешна история”, казва Уоткинс. Той коментира, че стратегията на фонда може да се окаже по-добра от тази на индексен фонд, защото не му се налага да променя теглото си, в зависимост от промяната на теглото на индекса.

Печелившото представяне на фонда му донесе рекордни притоци: От 2011 фондът е получил 708 милиона долара от инвеститори, най-добрите 4 години в историята му.

Фондът прави „завръщане” от 1988, когато е реорганизиран от Lexington Management. Бившият директор на Lexington Лорънс Кантор казва, че високите такси, свързани с остарялата тръстова структура на фонда са възпирали инвестициите в него и промяната го е направила конкурентен с модерните фондове.

„Фондът бе мъртъв за около 20 години, защото имаше толкова остаряла структура, че бе непродаваем”, разказва Кантор.

Когато му казват, че фондът управлява в момента 1.7 милиарда долара, 67-годишният Кантор казва:

„Това е невероятно, защото когато го преотворихме, имаше активи за 60 милиона долара”.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »