И Калфин имал „много упреци” към работата на Искров

03 март 2015 - 16:15 |   Прочетена (736) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

До средата на март в България ще пристигне мисия на Европейската комисия, която ще се срещне с управителя на БНБ Иван Искров, съобщи вицепремиерът Ивайло Калфин, който е на посещение в Брюксел. Миналата седмица бе представен критичен доклад на комисията за работата на банката около кризата с КТБ.

"Не знам и не съм чул от Иван Искров да излизат предложения за законодателни промени. Според мен би трябвало да има много упреци, и поне аз имам, към работата в целия случай с КТБ, включително и за начина, по който до този момент се разпореждаха с активите на тази банка", заяви Калфин, цитиран от БТА.

По думите му проблемът с БНБ не е толкова в законодателството, колкото в прилагането му, а ЕК разбира, че законът за БНБ не дава възможност за смяна на управителя, но и не би подкрепила промяна в закона, за да може това да се случи. "Не очаквам никой да ни стимулира да променим закона, за да променим по-рано ръководството на банката, независимостта на централните банки е принципен въпрос", допълни вицепремиерът.

"Ангажиментите, които ще поемем, не трябва да бъдат само голи обещания, че повече няма да правим така, а действително да има някакви факти", каза още Калфин.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »