Бъфет сравни проблемите си с Tesco с... хлебарки

02 март 2015 - 11:09 |   Прочетена (961) |   Препоръчай (2) |   Коментари (0)

Уорън Бъфет, милиардерът, известен с успешните си инвестиционни решения, никога не се е страхувал да сочи и неуспешните. В годишните си писма до акционерите Бъфет не пропуска да „си посипе главата с пепел” по отношение на инвестиционните си неудачи.

Тазгодишното признание е свързано с британската търговска верига Tesco, чийто акции се сринаха миналата година.

„В света на бизнеса, лошите новини често изплуват серийно: виждате една хлебарка в кухнята си, и с течение на времето, се запознавате и с роднините й”, пише легендарният инвеститор в писмото, публикувано в събота.

Неговият конгломерат Berkshire Hathaway отчете загуба, след данъчно облагане, от 444 милиона долара по инвестицията в Tesco. Бъфет започна да трупа дела през 2006, но към настоящия момент не притежава нито една акция във веригата.

Използвайки любима фраза на дългогодишния си инвестиционен партньор и вицепрезидент на конгломерата, Чарли Мънгър, Бъфет описва твърде закъснялата продажба на дела като „смукане на палеца”. Бъфет не само, че твърде дълго „смучеше палеца”, но и бе натрупал близо 5-процентов дял във веригата, чийто планове за експанзия към САЩ се провалиха.

Миналата година акциите на Tesco се сринаха наполовина, предвид разследването за надписване на печалбата с 250 милиона лири, напускането на изпълнителния и финансовия директор и трайните проблеми със сриващите се продажби.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »