Бъфет: Следващият бос на Berkshire трябва да избегне арогантността и самодоволството

28 февруари 2015 - 20:22 |   Прочетена (862) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Уорън Бъфет, милиардерът изпълнителен директор и председател на борда на Berkshire Hathaway Inc., сочи, че наследникът му трябва да избегне капаните, които са спъвали големи компании в миналото.

Следващият изпълнителен директор на Berkshire трябва да има способността да се пребори с А, Б, С – то на бизнес упадъка, които са Арогантност, Бюрокрация и Самодоволство, пише 84-годишният Бъфет в годишното си писмо до акционерите, публикувано днес.

„Когато тези корпоравни тумори метастазират, дори най-добрите компании могат да се провалят”.

Бъфет пое Berkshire през 1965 и трансформира изпитващата проблеми текстилна компания в четвъртата най-голяма компания в света, с операции в енергийния сектор, застраховането, транспорта, производството и търговията на дребно.

От години той избягва да дискутира кой ще го замени начело на конгломерата. Той отново не сочи име, потвърждавайки виждането си, че бордът на базираната в Омаха, Небраска, компания е набелязал „правилния човек”, и вярва, че той трябва да е от вътрешните редици на Berkshire.

“В определени важни насоки, този човек ще върши работата по-добре, отколкото аз я върша”, пише той.

Бъфет потвърждава и че синът му, Хауърд Бъфет, директор в компанията от 1993, може да е неизпълнителен председател на борда след смъртта му. Това би позволило запазването на културата на Berkshire и би осигурило временен заместник, ако се наложи следващият изпълнителен директор да бъде заменен, пише Бъфет.

„Изцяло отдадени”

Основната задача на наследника ми ще е да разпределя капиталите и да остави изключителните ни мениджъри да си вършат работата, пише Бъфет. Този човек трябва да е и с добър характер, под което Бъфет разбира „да е изцяло отдаден на компанията, а не на себе си”.

Бъфет разчита на изпълнителните директори на дузините бизнеси, които конгломератът притежава, да изпълняват ежедневните оперативни задачи, което го оставя да преследва придобивания и да управлява инвестициите в акции и облигации. Милиардерът често използва писмото за да хвали работата на мениджърите на компанията, група, която нарича „изцяло съставена от звезди”.

Тази структура е идеалната противоотрова срещу бюрокрацията, пише Бъфет. „В оперативен аспект, Berkshire не е гигантска компания, а по-скоро сбор на големи компании.

Част от коментарите на Бъфет през годините карат инвеститорите да вярват, че потенциалните кандидати да го заменят са Аджит Джаин, който е начело на презастрахователния бизнес на Berkshire, Грег Ейбъл, който управлява енергийния бизнес и Матю Роуз, изпълнителният председател на борда на железницата BNSF.

Писмото на Мънгър

В отделно писмо, описващо миналото и бъдещето на Berkshire, вицепрезидентът Чарлз Мънгър хвали Джаин и Ейбъл. Двамата са доказателство, че компанията ще продължи да процъфтява, дори когато Бъфет го няма, пише Мънгър. Нито един от тях няма да напусне Berkshire за конкурент, а и двамата вярват в уникалната система на компанията.

„Аджит Джаин и Грег Ейбъл са доказани професионалисти, за които „световна класа” вероятно е малко. „Водещи в света” би било по-точното описание, което бих избрал. От някои гледни точки, всеки от тях е по-добър бизнес директор от Бъфет”.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »