BofA: Златото ще стане доста атрактивно за покупка в идните години

26 февруари 2015 - 09:33 |   Прочетена (805) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Златото ще стане обект на допълнителен натиск в хода на тази година, с приближаването на Фед до повишаването на лихвите, но перспективите пред ценния метал изглеждат доста обещаващи в идните няколко години, считат от Bank of America Merrill Lynch.

"В момента инвеститорите не са в настроение за покупки на злато, защото очакват Фед да вдигне лихвите. Така че, смятам, че през идните три месеца ще има негативни рискове, 1100 долара за унция не е изключено (като цена)”, коментира Франсиско Бланш, стоков анализатор в Bank of America Merrill Lynch.

"Но, ако погледнете 2-3 години напред, нещата изглеждат доста по-оптимистични за златото”.

Скъпоценният метал започна годината шеметно, поскъпвайки само през януари с 8%. Голяма част от този ръст спрямо долара бе изтрит през настоящия месец, обаче, именно заради укрепването на щатската валута, в очакване на повишаването на лихвите.

Позитивната дългосрочна прогноза на Бланш за метала се дължи на два фактора:

Първо, на нарастващия феномен на облигации с отрицателна доходност, която кара златото да изглежда атрактивно.

„Има все по-голяма група ДЦК, които са с нулева или с отрицателна доходност. С нарастването на тази бройка, смятам, че много инвеститори ще започнат да се чудят защо държат нещо, което е задължение, вместо да държат актив като златото”.

В Швейцария, Германия, Финландия и още няколко европейски страни правителственият дълг се търгува при отрицателни номинални доходности, а със старта на програмата за количествено облекчаване на ЕЦБ доходностите ще паднат допълнително.

През първата седмица на февруари ДЦК за общо 3.6 трилиона долара са се търгували при отрицателна доходност, по данни на JP Morgan.

Друг фактор, който ще „подкрепя” златото е Фед. Когато пазарът осъзнае, че всяко повишение в лихвите от щатската централна банка ще е ограничено, това ще окаже подкрепа за метала, обяснява Бланш.

„Слабо вероятно е да видим лихва над 75 базисни пункта. След като веднъж видим, че пазарът прогнозира достигане на пик на лихвата, златото ще стане доста по-интересно за покупка, според мен”.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »