САЩ разследва големите банки за манипулиране на пазара на злато

24 февруари 2015 - 12:29 |   Прочетена (877) |   Препоръчай (2) |   Коментари (0)

Щатските власти разследват поне 10 от големите банки, за възможно манипулиране на пазара на скъпоценни метали, въпреки че европейските регулатори изоставиха подобна проверка, след като не откриха доказателства, пише днес „Уолстрийт Джърнъл”.

Прокурори от антитръстовото отделение на министерството на правосъдието разследват манипулирането на пазара на злато, сребро, платина и паладий в Лондон, докато в същото време Комисията за търговия със стокови фючърси води т.нар. гражданско разследване.

Институциите са поискали първоначална информация, в т.ч. са изпратили призовки до ключови фигури в търговските отдели на банките.

HSBC признават, че министерството на правосъдието е изискало и документи, свързани с антитръстовото разследване от ноември. И двете течащи проверки са на „ранен етап”, добавят от банката, уточнявайки, че съдействат напълно на щатските власти.

Под наблюдение са практиките и на банки като Bank of Nova Scotia , Barclays PLC, Credit Suisse Group AG , Deutsche Bank AG , Goldman Sachs Group Inc., J.P. Morgan Chase & Co., Société Générale SA, Standard Bank Group и UBS AG , сочи вестникът, като се позовава на източник, близък до разследването.

Проверката е поредният пример за регулаторния контрол над това как работят някои от най-големите световни пазари, пише изданието. До миналата година, цените на златото, среброто, платината и паладия се определяха на база на десетилетна традиция на конферентни разговори, провеждани веднъж или два пъти дневно между малка група от банки. Процесът по „фиксирането” на цената по този начин бе премахнат оттогава.

Цените на четирите метала влияят върху цените на бижутерските продукти и на финансови продукти, като борсово-търгуваните фондове. Щатските търговски банки, регулирани от Службата на валутния одитор имаха към 30 септември свързани със скъпоценните метали контракти за над 115.1 милиарда долара.

Стартираните от властите проверки през последните години за манипулирането на валутния и лихвения пазар доведоха до глоби и споразумения с банките за милиарди долари, припомня вестникът.

Робърт Хокет, професор по право в Университета Корнел, коментира, че не е изненадващо, че министерството на правосъдието е стартирало проверката, въпреки решението на европейските власти.

Скорошните проверки на дейността на банките на пазара на физически суровини и критиките към регулаторите за поведението им преди и по време на финансовата криза правят напълно разбираемо желанието им да разследват обвиненията за манипулиране на пазара на скъпоценни метали, казва професорът.

Етикети:

,

,

,

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »