Защо ниските цени на петрола не плашат руските добивни фирми?

14 февруари 2015 - 11:09 |   Прочетена (1742) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Ниските цени на петрола „удрят” руската държава, предвид това, че данъчните приходи намаляват при по-ниските цени на петрола. Но руските енергийни компании не усещат подобен натиск, като дори може да успеят да се оправят по-добре със ситуацията, в сравнение с много от чуждестранните си конкуренти, коментира CNBC.

Експертите посочват два основни фактора, които помагат на руските компании в тази среда на ниски цени: това, че данъчната ставка за производителите пада при по-ниски цени на петрола (което означава, че „цената” се поема основно от държавата) и това, че повечето от разходите на компаниите са деноминирани в рубли.

Заедно, тези фактори до голяма степен неутрализират негативното отражение от падащите цени на петрола, сочи анализаторът на Goldman Sachs Гайдар Мамедов.

Валутният ефект е ключовият тук: Разходите на руските енергийни компании са основно в рубли, тъй като има добре изграден местен сектор на услугите в петролната индустрия, докато приходите им са в долари. Така че, докато руската валута падаше спрямо долара, то петролните компании бяха почти напълно изолирани от негативния ефект.

„В краткосрочен план, определено има изграден естествен буфер в системата, през рублата”, коментира Илдар Давлецин, петролен и газов анализатор в Renaissance Capital. „Рублата поевтиня наполовина през последните 12 месеца, а това е естествен хедж (защита) срещу слабите цени на петрола”.

Мамедов отбелязва, че при петрол на 110 долара и 33 рубли за долар, свободният паричен поток за руските петролни компании, които анализира, е идентичен на свободния паричен поток при петрол на 60 долара и 60 рубли за долар.

И докато много чуждестранни компании понижават добива си, Мамедов коментира, че не очаква това да се случи при руските производители на петрол. Всъщност, Goldman прогнозират, че производството в Русия ще нарасне до 532 милиона тона през 2015, от 527 милиона тона за 2014.

В дългосрочен план, нещата не са розови

Въпреки тези краткосрочни позитиви, Давлецин сочи, че „не би бил толкова голям оптимист” за средно- до дългосрочен план. Местните разходи може да изядат валутния диференциал с ускоряването на инфлацията, а санкциите засягат тежко компаниите, лишавайки ги от възможността да ползват и споделят международни добивни технологии.

„Не казвам, че Русия не може да се движи сама, но ще отнеме по-дълго време”, казва той.

Опциите за инвеститорите за „отиграване” на сектора са ограничени. Въпреки че имаше позитивни препоръки за Лукойл и Татнефт в началото на годината, Давлецин вече не вижда потенциал при тях, предвид скорошното им силно възстановяване.

Единствената акция в сектора, която има известен простор за ръстове е Газпром Нефт, подразделението на Газпром, което се търгува при по-ниско съотношение цена/печалба от конкурентите си.

Етикети:

,

,

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »