Българин имал сметка от 264 млн. долара по схемата на HSBC за укриване на данъци

09 февруари 2015 - 21:57 |   Прочетена (1220) |   Препоръчай (3) |   Коментари (0)

264 милиона долара е най-голямата сметка на български гражданин, който е използвал „швейцарската пътека" за укриване на доходи, пише френският вестник „Монд", цитиран от „Стандарт”.

Днес френското издание предостави информация за разследването на канала, прокаран от швейцарския филиал на британската банка HSBC.

Свързаните с България клиенти на банката са 74, като само 11% от тях обаче имали българско гражданство. 

Разкритията показват схема за избягване на данъци и укриване на капитали на обща стойност 120 милиарда долара от над 200 страни.

Станата ни се нарежда на 69-то място в глобалната класация по размер на средствата, постъпили в швейцарската HSBC Private Bank, поделение на втората по големина банка в света - британската HSBC.

Сред водещите в тази класация са Швейцария, Великобритания, САЩ, Франция и Италия, откъдето са били източени милиарди. През периода 1988-2006 г. със страната ни са свързани общо 95 клиентски профила, зад които стоят 204 банкови сметки. Общата сума по тях е около 380.8 млн. долара, като в огромната си част тя е свързана с един клиент, чиито средства в банката са били на стойност 264.1 млн. долара.

Документите са били откраднати от компютърен експерт, който е работил за банката в Женева, и съдържат информация за над 100 хил. клиенти от цял свят.

От HSBC признават, че някои от клиентите са се възползвали от банковата тайна, за да разкриват недекларирани сметки, но твърдят, че сега нещата са "фундаментално променени".

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »