Лихвите в Швейцария може да станат още по-отрицателни

07 февруари 2015 - 19:09 |   Прочетена (1550) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Швейцарската национална банка е готова за интервенция на валутния пазар и твърди, че има простор да понижи и сега отрицателните лихви, ако това е необходимо за обезценяването на франка, твърди днес председателят й.

„Наблюдаваме ситуацията около курса на франка, като цяло”, казва Томас Йордан пред швейцарското радио SRF днес. „Ако е необходимо ще сме активни, но както казах, няма да говоря за транзакциите ни”, цитира го Ройтерс.

SNB шокира пазарите на 15 януари, когато изостави тавана от 1.2 франка за евро, което доведе до скок в курса на валутата и срив на местната борса, заради страховете за ефекта от този ход върху предимно експортно-ориентираните местни компании.

Йордан казва, че е важно централната банка да не казва нищо за бъдещите си транзакции, за да може евентуална нейна интервенция на валутния пазар да има „най-голямото възможно отражение”.

Цифрите за движението на валутните резерви на страната от последните дни показват, че SNB все още се намесва за да защитава активно франка, а наскоро швейцарски вестник написа, че централната банка „преследва” неофициален мек таван от 1.05-1.10 франка за евро, припомня Ройтерс.

В опит да обезкуражи инвеститорите да не трупат позиции при считания за спасително убежище франк, SNB наложи отрицателна лихва от -0.75% за овърнайт депозитите на част от банките.

Йордан казва, че отрицателните лихви имат „силно отражение” и правят франка по-слабо атрактивен и сигнализира, че централната банка има простор за допълнително понижаване на лихвите.

„Определено има лимит за отрицателните лихви, но въпросът е къде е този лимит”, пита Йордан.

„Определено смятам, обаче, че при настоящото ниво от минус 0.75% този лимит не е достигнат”.

Йордан казва също, че е твърде рано да се каже какво отражение ще има премахването на „тавана” върху швейцарската икономика, но сочи, че растежът и инфлацията ще са по-ниски от доскорошните прогнози на SNB.

През декември централната банка прогнозира, че швейцарската икономика ще расте с около 2% тази година, а инфлацията ще е минус 0.1%.

Запитан за възможността за въвеждането на капиталов контрол, Йордан отговаря, че „подобна мярка не е на преден план в момента”.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »