Акциите на гръцките банки масово се сринаха

28 януари 2015 - 20:31 |   Прочетена (869) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Първият ден от работата на новия гръцки кабинет се оказа и най-кошмарният за гръцките банки на борсата в Атина. Акциите на Piraeus Bank поевтиняха с 29%, следвани от National Bank of Greece с 28% и Alpha Bank и Eurobank – с по 22%.

Сряда бе третият ден на двуцифрени загуби в цените на акциите на най-големите гръцки банки, а според Moody’s от очертаването на предсрочни избори през декември досега депозитите в гръцката банкова система са намалели със 7-8 милиарда евро.

Уплашени от перспективата за ликвидна криза и неяснотите от това как радикалната левица си представя да предоговори антикризисните мерки, инвеститорите масово разпродаваха акции и държавни облигации, коментира "Файненшъл таймс".

Премиерът Алексис Ципрас заяви днес на министрите си, че "не бива да разочароваме избирателите си, които ни дадоха този мандат" и че "ще променим радикално начина, по който води политика администрацията", но също така и че няма намерение да стига до конфронтация с кредиторите, "водеща до взаимни щети".

Но инвеститорите продължиха да бягат от гръцкия дълг, като в сряда цената на краткосрочното финансиране на страната поскъпна с още 3 пункта до 17%. Това е най-високото ниво откакто Гърция получи международна помощ през 2012г. Във финансовите среди е общоприето, че при над 7% лихва заемите стават непосилно скъпи и страната трябва да се обърне към партньорите си и финансови институции. Дългосрочното финансиране също поскъпна до над 10%.

Германският министър на икономиката Зигмар Габриел предупреди в сряда гърците да не разчитат на парите на германските данъкоплатци, за да плащат разходите на политическите си решения. "Ако Атина иска да се отклони от договорените мерки, трябва и сама да си поеме бремето на разходите, а не да го прехвърля на европейските държави чрез съкращаване на дълговете или други идеи", каза социалдемократът, заставайки зад позицията на консервативния канцлер и коалиционен партньор Ангела Меркел.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »