Швеция е на път да се превърне в напълно безкешово общество

14 октомври 2014 - 09:41 |   Прочетена (820) |   Препоръчай (2) |   Коментари (1)

Четири от пет покупки в Швеция се плащат по електронен път или с дебитна карта и с развитието на по-евтини технологии тенденцията е да се върви напълно към безкешово общество, сочи нов доклад, цитиран от the Local.se.

„Швеция и Скандинавия оглавяват световните тенденции по отношение на безкешовите разплащания”, коментира Бендт Нилервол от шведската търговска федерация  (Svensk Handel). 

 Шведите използват кредитните и дебитните си карти ежедневно, като средно на човек се падат 260 транзакции годишно.

Картината е доста по-различна в Южна Европа. В Италия, например, три четвърти от покупките все още се осъществяват в кеш.

„Това се дължи на ниското доверие във властите и банковата система”, коментира Никлас Арвидсон, доцент в един от водещите икономически ВУЗ-ове в страната.

Той твърди, че Швеция може да се превърне в напълно безкешово общество, но прогнозира, че това едва ли ще се случи преди 2030.

„Любовта” към това да държиш кеш в ръка ще предотврати това. Скорошно проучване на Sifo показа, че 2/3 от хората смятат, че да имаш пари в брой е изконно право”.

Търговските вериги, банките и компаниите за кредитни карти приветстват тенденцията към безкешово общество.

То би довело до повишена сигурност за персонала и клиентите и би намалило разходите по ръчна обработка на транзакциите, които се оценяват на 8.7 милиарда крони (1.2 милиарда долара), което е 0.3% от БВП.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

via fiscalis
14 октомври 2014 - 09:50
1
т.е. няма да бъдат получени 1,2 милиарда долара от хората, а ще идат в банките.

това е абсурдно, още малко ще продължи този бум на картите и после хората ще се върнат към монетите и банкнотите. защо риска да са ти парите в портфейла е твой и можеш да го оптимизираш и контролираш, докато риска за парите в банковите карти , не е твой, но ти понасяш ефекта, ако те "изчезнат"
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »