Щатските власти са заплашвали BNP Paribas с глоба от 16 милиарда долара

06 юни 2014 - 12:13 |   Прочетена (654) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Щатските власти преговарящи с френската банка BNP Paribas за нарушаването на санкциите, са предлагали в един момент наказание от 16 милиарда долара, съобщи Ройтерс, като се позовава на свой източник.

Източникът уточнява, че въпреки че цифрата е предложена само като „преговорна тактика”, в отговор на офертата на френската банка за 1 милиард, цифрите, които „се хвърлят във въздуха” при разследванията срещу големите банки напоследък показват, че нараства тенденцията регулаторите да налат все по-рекордно високи глоби.

Глоба от 16 милиарда би била най-голямата, налагана някога, и би задминала тази на JPMorgan Chase & Co, която плати 13 милиарда долара миналата година, за да уреди претенциите по ред дела свързани с ипотечни злоупотреби.

В последните седмици слуховете около „случая BNP” се въртят около цифра от 10 милиарда долара. Щатските власти разследват дали BNP е пренебрегнала санкциите на САЩ срещу Судан, между 2002 и 2009, и е извадила идентифицираща информация от трансферите, така че да те да могат да преминат през щатската финансова система, без да предизвикат вниманието на властите.

Отделът по финансови услуги на щата Ню Йорк, една от петте служби, преговарящи за споразумение с BNP, би могла да получи 2 милиарда долара, от сумата от 10 милиарда, сочи източник на Ройтерс от отдела. Това би  било над три пъти повече от бюджета от 552 милиона долара, който службата има.

Глоба от 10 милиарда долара би изтрила и почти цялата печалба, преди данъци, на банката за миналата година, която бе 8.2 милиарда евро (11.2 милиарда долара). BNP засега задели само 1.1 милиарда долара като резерви, за евентуалната глоба.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »