Франция критикува САЩ за делото срещу BNP Paribas

02 юни 2014 - 09:59 |   Прочетена (563) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Политик от управляващата социалистическа партия във Франция разкритикува наказаталното дело, което САЩ заведе срещу BNP Paribas, като заяви, че Франция няма да позволи да бъде притисната от Вашингтон.

Страховете, че щатските власти ще предприемат сурови мерки срещу най-голямата френска банка, за това, че е помогнала на Иран и на други страни, над които тегнат санкции, да ги избегнат, се появиха в петък, което доведе до рязко понижение на акциите на банката.

„САЩ не може да действа едностранно... САЩ не може да третира по този начин съюзниците си и да ги подчинява на геостратегическите си интереси”, коментира Жан Мари Льо Ген.

Льо Ген отговаря за връзките на правителството на Оланд с парламента и в тази си позиция не би имал директна роля в правителствени инициативи във връзка с делото срещу BNP Paribas.

Френското правителство досега не е коментирало проблема, за който стана ясно по-рано през годината, но според Льо Ген това е въпрос, който не може да се решава с „мегафонна дипломация”.

Френското правителство е доста активно по въпроса, коментира той, без да дава детайли.

„Върши се много работа”, заяви той, добавяйки, че прави разлика в проверката срещу BNP Paribas между „грешките и преувеличенията”.

Уолстрийт Джърнъл съобщи в четвъртък, че щатската администрация иска 10 милиарда долара от френската банка, двойно повече отколкото се смяташе досега и повече от 20% от печалбата преди данъци на BNP за 2013.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »