Стоян Александров: Банките ще въведат комисионни, след отпадането на таксите

09 април 2014 - 12:53 |   Прочетена (981) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Половината банки ще въведат комисионни, за да компенсират отпадането на някои такси, което стана с приетите промени в Закона за потребителския кредит. Това прогнозира финансистът Стоян Александров, който е и бивш банкер, в интервю пред в. "Преса".

Той няколко пъти посочва, че чести промени в банковото законодателство не са желателни.

Не мога да разбера защо политиците застават на страната на кредитополучателите, а не на вложителите, коментира Александров, който в момента е преподавател в УНСС. Според него банковата система трябва да защитава спестителите, защото "ако аз взема кредит и не го върна, а вие си поискате парите от депозита, банката няма как да ви ги даде".

Според Александров е грешно да се говори само за лихви, като се сравняват равнищата им тук с тези в Западната Европа, където няма валутен борд. Едва когато България влезе в еврозоната, нещата ще се променят осезаемо, прогнозира той.

В последно време всички идеи, свързани с банките или енергетиката, са чиста проба политически пиар операции. Решение на проблемите всъщност не се търси, коментира той действията на правителството.

Според Александров нямат основание твърденията на фирми за бързи кредити, че след като се постави таван на лихвите им, това ще доведе до процъфтяване на лихварството. Финансистът казва, че това решение е било правилно, тъй като някои от тях "наистина прекаляват" и добавя, че лихварството също има правна стойност, ако са подписани договори.

Но заемите не са за бедни хора, допълва финансистът.
 
Той коментира и че е основателна идеята да се въведе таван на таксите, събирани от частните съдебни изпълнители, защото не може дълг за 1 млн. лв. и за 10 хил. лв. да се тарифират еднакво.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »