Отпадат наказателните лихви за предсрочно погасяване на кредити

09 април 2014 - 12:18 |   Прочетена (626) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Отпадат наказателните лихви за предсрочно погасяване на кредити по нови и стари договори, реши парламентът като прие окончателно текстове от закона за потребителския кредит. Депутатът от левицата Янаки Стоилов обясни, че новите правила важат както за договори за кредити, които тепърва ще бъдат сключени, така и за вече действащи, предава Дарик.

„Банките да имат възможност да начисляват такса за преизчисляването, но това ще действа по начина, по който и за новите кредити. Така че се запазва правната и финансова стабилност. Сега сключените договори да остават в сила, но с възможност кредитополучателите да погасят своите задължения, без те да бъдат облагани с тези допълнителни такси или неустойки”, обясни Стоилов.

„По този начин се запазва стабилността на банковата система. Едновременно с това може да бъде раздвижен кредитният пазар, защото някои могат да погасят сегашните си задължения и да сключат нови договори. Те могат просто да предложат погасяване на задълженията, това включително се отнася и за бързите кредити, по които тези лихви са много високи. Така че те могат да предпочетат да ги погасят без да бъдат начислявани такива допълнителни средства”, каза още депутатът.

„Правото по начало се основава върху принципа, че трябва да се стимулира доброволното и срочно изпълнение, дори и предсрочното изпълнение. Този принцип е променен през изминалите години, че този, който си изпълнява задълженията трябва да плати и нещо задължително за тях. Единственият ефект от това може да бъде намаляване на печалбите на някоя от банките, но в никакъв случаи те няма риск да загубят средствата, които им се полагат. Т.е. при тях ще постъпват средства, а няма да излизат”, коментира Стоилов.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »