Банкер предлага забрана на рекламата на бързи и потребителски кредити

25 март 2014 - 11:28 |   Прочетена (617) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Да се забрани рекламата на бързи и потребителски кредити, защото тя е като цигарите. Всяка реклама, която мотивира неоправдано потребление, е вредна. Това казва в интервю за вестник "Стандарт" председателят на надзорния съвет на Прокредит банк Петър Славов.

Славов смята също, че банките не трябва да негодуват срещу готвените нови регулации от страна на държавата с промените в Закона за потребителския кредит. Парламентът ще ги гласува днес на второ четене.

На съвсем друго мнение е Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБанк. Пред "Труд" той казва, че действията срещу банките са неудачни и те допълнително ще отблъснат чуждите инвеститори.

„Точно когато всички се надяват да започне възстановяването на ЕС от кризата, банките, от които се очаква да налеят гориво в растежа, са притиснати в ъгъла и последното, за което им остават сили, е реалната икономика.  Времето за банкови ограничения е, когато икономическият цикъл е тръгнал нагоре”, коментира той.

Като грешка по време на кризата той посочва това, че не е създадена администрация, която да се занимава със защита на потребителите на финансови услуги. И затова е обяснимо желанието на политиците да търсят решения по конфликтни теми като тази за базовия лихвен процент на банките, обяснява той.

Ефект от употребата на LIBOR и EURIBOR при формирането на лихвите по кредитите ще има, ако приемем, че потребителите разбират какво движи тези индекси. Малцина у нас знаят какво е LIBOR и EURIBOR. "Това, че един индекс се определя във Франкфурт или в Лондон, едва ли го прави много по-прозрачен за българския краен потребител", посочва банкерът.

Той напомня, че в момента тези индекси са на ниски равнища и това, което предстои, е да се вдигат.

Съмнявам се, че хората ще харесат новите лихви на банките, но поне няма да им се сърдят, допълва Андронов.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »