Испания направи успешна първа крачка по реприватизацията на Bankia

28 февруари 2014 - 14:04 |   Прочетена (684) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Испанското правителство продава 7.5% от Bankia, в първа стъпка по реприватизацията на национализираната банка, която стана символ на финансовата криза в Испания, предава Файненшъл таймс.

В регулаторно заявление, заведено вчера, трите банки, които ръководят процеса по продажбата на държавния дял в Bankia сочат, че ще приключат продажбата, реализирана по метода „букбилдинг” до ден. Според източник на британския вестник, обаче, те са си гарантирали достатъчно заявки да пласират всички акции само час след стартирането на операцията, в индикация за относително силния апетит на инвеститорите.

Испанската държава държи 68% от Bankia, което означава, че Мадрид ще остане мажоритарен собственик и след продажбата на дела. При цената на затваряне от 1.58 евро за акция от вчера, правителството ще набере от продажбата на дела 1.35 милиарда евро, което е частичка от 22-те милиарда евро, които държавата бе принудена да напомпа в банката, за да я спаси от фалит.

Bankia се превърна в символ на финансовата криза в Испания, след като през май 2012 обяви огромна капиталова дупка, което принуди правителството да потърси помощ от 100 милиарда евро от ЕС, за спасяването на банковата система на страната.

Bankia обяви загуба от 19.2 милиарда евро в началото на миналата година, най-голямата корпоративна загуба в историята на Испания. Оттогава, обаче, новият мениджмънт на Bankia спечели доверието и на инвеститорите и на анализаторите, като започна да изправя банката на крака.

Тя отново е на печалба, а цената на акциите й скочи повече от двойно за последните 6 месеца, а оптимизираната й мрежа от банкови клонове започна да увеличава пазарния си дял.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »