Китайският интернет гигант Baidu вече приема разплащания в биткойни

16 октомври 2013 - 14:13 |   Прочетена (1270) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Китайската търсачка Baidu, петият най-посещаван сайт в света, обяви, че е започнала да приема електронната валута биткойн, като разплащателно средство при една от услугите си.

Jiasule, подразделението на Baidu, работещо по подобряването на безопасността и функционирането на сайтовете, е започнало да приема плащания с биткойни в понеделник, съобщи компанията днес.

"Jiasule, иноваторът в интернет, стана първият доставчик на облачни услуги, който подкрепя биткойн, давайки ни повече методи за разплащане и по-голям опит“ – сочат от китайския гигант в интернет търсенето.

Биткойн е виртуална валута, която позволява на потребителите да търгуват онлайн със стоки и услуги.

Въпреки че няма централна банка, която ги емитира, биткойните могат да бъдат създавани онлайн, с използването на компютър, който извършва сложни задачи, процес известен като „копаене“. Смята се, че вече има 11.75 милиона биткойна в обращение, при максимална възможна бройка от 21 милиона, след която няма да могат да бъдат добивани нови от виртуалните „монети“.

Днес цената на онлайн валутата бе 160 долара, според bitcoincharts.com, а курс „купува“ на българския пазар bitcoini.com достигна 207.5 лева.

„Биткойн вече навлезе в ежедневието ни“ – се казва в изявлението на Baidu.

„Можете да го използвате за да купите чаша кафе, или да го смените за злато и сребро. В Китай биткойн е считан за доста модерен“, сочат от Baidu.

През лятото всемогъщата китайската държавна телевизия CCTV пусна документален филм за биткойн, а много анализатори отбелязаха, че това е бил ключов момент за популяризирането на валутата.

Свалянето на биткойн портфейли е отбелязало бум в дните след излъчването на документалния филм, личи от статистиката на SourceForge, което превърна Китай в пазар №2 на валутата след САЩ. Данните на Bitcoincharts.com показват, че китайският юан вече е втората най-търгувана валута с биткойн, след долара.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »