Банката на Ватикана закрива сметки заради опасения за пране на пари

01 октомври 2013 - 15:02 |   Прочетена (1025) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Институтът за религиозни дела (ИРД), популярен повече като Банката на Ватикана, закрива сметките на четири посолства към Светия престол, съобщиха дипломатически източници.

Вече е закрита сметката на посолството на Сирия, но мярката не е свързана с избухналата там гражданска война. Тя е резултат от засечена информация в сайтове на "Уикилийкс", където са се появили разплащателни документи за доставки на комуникационни системи с гражданско и военно предназначение, отбелязва БТА.

Предстои закриването на сметките на посолствата на Иран, Ирак и Индонезия. Те са привлекли вниманието с депозиране и теглене в брой на големи суми, достигащи до 500 000 евро. Смята се, че това е превантивна мярка, с която ИРД иска да се предпази от обвинения в неизпълнение на международните ангажименти в борбата с прането на пари.

Плановете са да бъдат закрити всички сметки на акредитираните към Светия престол мисии (общо 180), само двадесетина от които обаче имат открити сметки в ИРД. Достъп до тези сметки обикновено имат посланиците и още двама служители на посолството.

Тези мерки са част от мащабна кампания. През миналата седмица банката е разпратила първите 900 писма до свои клиенти, с които ги уведомява, че ще прекрати отношенията си с тях. Броят е твърде голям, като се има предвид, че по официални данни в края на миналата година банковите сметки в ИРД са били 19 000.

Предполага се, че кампанията е резултат от ревизията, с която банката натовари американската консултантска фирма Promontory Financial Group. Относно закриването на сметките на всички посолства се очаква, че това ще бъде една от препоръките на специалната референтна комисия за ИРД, създадена през юни от папа Франциск под председателството на кардинал Рафаеле Фарина.

В момента ИРД управлява активи на стойност 7,1 милиарда евро с основна мисия да обслужва религиозни ордени, благотворителни организации, католически институции и служители на Ватикана. Нетната печалба на банката за миналата година е възлизала на 86,6 милиона евро.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »