Ново ръководство и в държавната Българската банка за развитие

23 септември 2013 - 13:37 |   Прочетена (1583) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Имената на новото ръководство на Българската банка за развитие са дадени за регистрация в Търговския регистър на 17 септември, съобщава вестник "Капитал Daily".

Димо Спасов е новият главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на банката. Досегашният шеф на оперативния мениджмънт Асен Ягодин остава член на управителния съвет.

Все още не е е решено как ще се разпределят отговорностите при управлението на банката. Това се очаква да се реши на заседанието на управителния съвет тази седмица.

"Управителният съвет на банката все още не е заседавал по въпросите на организационната му структура. Все още се запознаваме със ситуацията в банката и по отношение на финансовата част ни изглжда нормална", казва пред "Капитал Daily" Билян Балев, който също влиза в ръководството на институцията. По думите му той няма да се занимава с дейностите по кредитиране в банката, каквито публикации се появиха в медиите.

Предпоследната промяна в борда на банката беше през пролетта на 2011 г., когато се смени целият състав на управителния съвет и ръководството й беше поето от дотогавашния дългогодишен изпълнителен директор на Пощенска банка Асен Ягодин.

Последните (към този момент) рокади са направени последователно в периода 28 август - 11 септември 2013 г., показват протоколите от заседанията на надзорния и управителния съвет на ББР, подадени в Търговския регистър, които са се провели тогава.

Димо Спасов е бил директор на дирекция "Трежъри" в Първа инвестиционна банка. Билян Балев от години се занимава с консултантски бизнес основно в областта на сливанията и придобиванията, работил е и като валутен дилър в банки през 90-те години. В последно време е и икономист към фондация "Институт за нов икономически напредък". Член на борда на фондацията е бил и финансовият министър Петър Чобанов.

На този етап оперативният мениджмънт се предвижда да бъде от трима членове, като третото име, подготвяно за член на управителния съвет на ББР, е Иван Христов, чието назначение все още не е обявено.

Българската банка за развитие е 99.99% държавна. Неин принципал е Министерството на финансите. Целта и идеята на съществуването на банката е да осъществява политика по насърчаване развитието на малките и средните предприятия чрез облекчен и по-лесен достъп за тях до финансиране. Тя отпуска както директни кредити към бизнеса, така и чрез кредитни линии през търговските банки.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »