Вашингтон и Берн се договориха по наказанията за швейцарските банки

30 август 2013 - 10:33 |   Прочетена (1474) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Швейцария и САЩ се договориха по историческа програма, която най-накрая ще означава спокойствие за швейцарските банки, в спора за ролята им в подпомагането на американски граждани за укриването на данъчни задължения, пише Файненшъл таймс.

Участието в сделката, обаче, ще дойде при тежка цена за швейцарските банки, които ще трябва да дадат на САЩ детайли по трансграничния си бизнес, а в някои случаи и да платят солидни глоби.

Откакто принуди UBS, най-голямата швейцарска банка, да плати 780 милиона долара, за ролята и в укриването на данъчни задължения, през 2009, САЩ неуморно преследва другите швейцарските банки, които според Вашингтон са вършили същите прегрешения.

14 банки, сред които и Credit Suisse и Julius Baer, са обект на течащо разследване.

Новата програма, която щатското министерство на правосъдието публикува вчера, не се отнася специално за тези, т.нар. „банки първа категория“, а е насочена към над 300 други швейцарски банки, по отношение на които в момента не тече разследване.

Програмата, обаче, може да павира пътя за постигане на споразумение при „банките от първа категория“. Според източници на Файненшъл таймс, министерството не е  особено склонно да се постигат споразумения с тези банки, докато не бъде изградена рамка на взаимоотношенията с останалия швейцарски банков сектор.

Главният прокурор на САЩ, Ерик Холдър, изрази задоволство от сделката и заяви, че тя ще „върне доларите от неплатени данъци в щатската хазна“.

„Тази програма значително ще подобри продължаващите усилия на министерството на правосъдието агресивно да преследва тези, които се опитват да нарушават закона, като крият активите си извън САЩ“, заяви той.

Швейцария пък ще „окуражи“ банките й да вземат участие в програмата, по силата на която банките, които не са в първа категория ще бъдат разделени на 3 отделни групи.

Банките от втора категория, или тези, които не са обект на разследване, но се смята, че може да са нарушили щатските закони, ще могат да подпишат споразумения със САЩ.

В замяна, те трябва да осигурят данни за дейността си в САЩ и да платят различни по размер глоби, в зависимост от това колко недекларирани щатски клиенти имат.

Глобите ще бъдат налагани върху всички недекларирани сметки, по които има над 50 000 долара, за сметки, които са съществували преди 1 август 2008, като глобата ще бъде 20% от максималната доларова стойност на сметките.

За сметките отворени между 1 август 2008 и 28 февруари 2009, глобата ще е 30% от стойността на сметките, а за тези след тази дата – 50%.

Банките от трета и четвърта категория няма да плащат глоби. Банките от трета категория трябва да докажат, че не са нарушили щатските закони, а в категория четири са местни швейцарски банки, които нямат отношения с щатски клиенти.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »