Държавната ББР е финансирала основно ВЕИ с инфраструктурните си облигации

26 август 2013 - 09:37 |   Прочетена (1477) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Българската банка за развитие (ББР) е финансирала общо 16 проекта за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), за близо 20 млн. евро, набрани чрез облигационна емисия. Това става ясно от отчета за изразходването на парите от дълговите книжа, на който се позовава вестник „Капитал“.

Парите са били напълно разпределени по проектите още в края на 2011 г. и над половината са отишли за финансиране на фотоволтаични централи. Четвърт от парите са раздадени като кредити за енергийно производство от биомаса, а останалите – за водноелектрически централи.

ББР издаде две емисии по 20 млн. евро, като тази е втората и тя беше предвидена само за финансиране на ВЕИ проекти. Според отчета парите от предишната са изразходвани за кредитиране и на ВЕИ, включително рефинансирането им, и на проект на завод за боклук.

И досега няма официална информация кой точно е бил този проект. Двете емисии облигации на ББР бяха издадени през 2010 г. след настояване на пенсионните дружества да бъдат включени във финансирането на големи инфраструктурни проекти в България. Досега не е имало никакъв проблем с погасяването на вноските от страна на ББР. Лихвата по тях е 5% годишно.

Тъй като пенсионните фондове нямаха право пряко да инвестират в проекти, беше решено това да стане чрез дългови книжа на държавната ББР. Справка от Комисията за финансов надзор показва, че в края на юни фондовете са имали общо 60.1 млн. лв. инвестиции в дълговите книжа на банката. Това е малко над процент от активите им, като най-голям дял те заемат при универсалните фондове, задължителни за родените след 1959 г.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »