Bank of America разформирова Merrill Lynch, като юридическо лице

19 август 2013 - 10:03 |   Прочетена (878) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Merrill Lynch & Co., 99-годишната банка, известна с „гръмотевичното стадо“ от брокери, които продаваха книжа на обикновените хора, може да спре да съществува като юридическо лице, малко повече от 4 години след като бе купена от Bank of America Corp.

Въпреки че Bank of America ще запази марката Merrill Lynch за брокерското си звено и инвестиционната банка, базираната в Шарлът банка планира да разформирова подразделението през четвъртото тримесечие.

Банката ще поеме дълговете на Merrill Lynch.

Bank of America, която е втората по големина щатска банка, по размер на активите, опростява структурата, след като предшественикът на изпълнителния директор Браян Мойниън купи Merrill Lynch през 2009.

Сливането на подразделението може да помогне на Мойниън да постигне целта си за съкращаване на разходите с 8 милиарда долара годишно и ще отговори на призива на регулаторите банката да стане по-ефективна и проста, за да е по-лесно управляема в ситуация на криза.

Слагането на край на юридическото лице Merrill Lynch означава и, че вече няма да има нужда от отделни регулаторни заявления. Ходът няма да има отражение на начина по който фирмата обслужва клиентите на марката Merrill Lynch, коментира Джери Дъбрауски, говорител на Bank of America.

Merrill Lynch имаше дългосрочни дългове за около 62 милиарда долара към края на второто тримесечие. Ходът едва ли ще засегне облигациите на Merrill Lynch, тъй като в последните месеци спредовете при тях се покриват напълно с тези на компанията-майка.

Bank of America бе изправена срещу регулаторни проверки, дела от инвеститори и критики от законотворците, заради твърдения, че не е предупредила инвеститорите си за трупащите се загуби при Merrill Lynch, преди гласуването на придобиването на фалиралата банка за 18.5 милиарда долара.

Миналата година, Bank of America се договори да плати 2.43 милиарда долара на инвеститори, които претърпяха загуба при придобиването, което стана под контрола на бившия изпълнителен директор Кен Люис.

Според корпоративната история, основателят Чарлз Мерил утвърждава репутацията си на Уолстрийт, като съветва клиентите да продават преди срива от 1929 година. Фирмата излезе на борсата през 1971 и по-късно през десетилетието излезе с прословутото си лого, с бика в атака, което директорите на Merrill твърдят, че е една от най-разпознаваемите марки по света.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »