Щатски финансов регулатор се прицели в Bitcoin

13 август 2013 - 15:58 |   Прочетена (908) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Отделът за финансови услуги на град Ню Йорк е започнал разследване на 22 компании, които извършват дейност, свързана с виртуалната валута Bitcoin. В официално изявление регулаторът обявява, че се опасява от евентуални нарушения на действащите закони, съобщава британският вестник Гардиън.

Институцията е поискала от компаниите информация за техните практики. Тя се интересува от множество теми, свързани с пране на пари, инвестиционни стратегии във виртуалните валути, защита на потребители и др.

Бенджамин Лоуски, който е ръководител на финансовия регулатор на Ню Йорк, обявява в официално изявление, че виртуалните валути могат да бъдат изложени на риск от сериозни наказания. Причината за това е, че има подозрения, че са предпочитани от дилъри на наркотици и оръжия, перачи на пари, трафиканти на хора.

"Ако виртуалните валути останат виртуален "Див запад" за наркотрафиканти и други престъпници, това ще заплаши не само сигурността на страната, но и самото съществуване на виртуалните валути", коментира Лоуски.

Очаква се, след като приключи проверките си, регулаторът да обяви и нови мерки за регулация на Bitcoin и останалите електронни валути.

Като част от разследването, регулаторът вече е изпратил 22 призовки до компании, които оперират с виртуалната валута. Властите изискват информация за контрола по отношение на прането на пари, мерките за защитата на потребителите и за възможните инвестиционни стратегии при виртуалните валути, казва източник на Гардиън, запознат с процеса.


Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »