„Пощенска банка“ вля факторинговото си дружество в корпоративното звено

12 август 2013 - 10:22 |   Прочетена (1050) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

„Пощенска банка“ вля факторинговото си дружество в корпоративното звено, в резултат на което "Юробанк И Еф Джи факторс" вече не съществува. От Регистъра на финансовите институции в БНБ става ясно, че компанията е отписана от него и дейността й е прекратена със заповед на централната банка от 1 август 2013 г, пише вестник „Капитал“.

 Това на практика е юридическата ликвидация, която следва фактическото преливане на дружеството в структурата на банката. От „Пощенска банка“ обясняват, че става дума за преструктуриране и факторингът вече е част от корпоративното звено, предлагащо цялостно обслужване на компаниите, нейни корпоративни клиенти.

От банката посочват, че "през 2012 г. бизнесът на "Юробанк И Еф Джи факторс", факторинг компанията на Eurobank Group, премина към Пощенска банка под шапката на звеното "Корпоративно транзакционно банкиране". Банката запазва водещата си позиция в предлагането на пълен спектър иновативни и стандартни факторинг услуги, включително външен и вътрешен факторинг, събиране на просрочени задължения, финансиране на доставчици (reverse factoring), управление на парични потоци (back-to-back factoring), форфетиране на фактури и нов продукт за управление на вземанията".

По техни данни имат над 37% дял на пазара. В началото на тази година банката отчете нарастване на факторинг бизнеса си с 55% на годишна база.

От "Пощенска" коментират още, че целта на преструктурирането е цялостно обслужване на един корпоративен клиент от един мениджър отношения с клиенти, който да познава добре бизнеса му и да му предлага цялата гама от продукти, да не се налага клиентът да сключва договори и с банката, и с факторинг дружеството, да се избегнат и други подобни счетоводно-административни усложнения.

Наблюдатели на пазара коментират, че банката е променила модела, като в последната година постепенно е прехвърлила дейността на факторинга към корпоративното си звено. Сред целите според тях е било и съкращаване на разходи.

"Кредитните институции взимат решения за факторинга, които от банкова гледна точка изглеждат рационални, но на практика съкращаването на разходи не е най-добрият начин за развитие на какъвто и да е бизнес", коментира участник на факторинговия пазар, пожелал анонимност.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »