United Capital е поискала от БНБ разрешение да купи 20% от „Токуда банк“

09 август 2013 - 14:17 |   Прочетена (1102) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

United Capital PLC, офшорната компания, която договори с Vienna Insurance Group (VIG) покупката на мажоритарния дял в най-големият български пенсионен фонд – „Доверие“, е подала заявление до централната банка, с което иска разрешение за покупката на 20% от „Токуда Банк“, съобщи агенция SeeNews, като се позовава на свой източник.

Източникът, пожелал анонимност, не дава повече детайли. Говорител на централната банка също отказва коментар пред агенцията.

В края на юли United Capital призна официално, че има интрес към банката с японски мажоритарен собственик.

„В момента усилваме връзките си с България, чрез инвестиции в различни финансови сектори на страната, и се надяваме, че ще се ангажираме, в интерес на страната, жителите й, и инвеститорите. Нашата инвестиция в Токуда банк и партньорството ни с Tokushukai ще подсили допълнително връзките ни с България“ – заяви в края на юли председателят на борда на United Capital Дебора Стърман пред агенция SeeNews.

United Capital не уточняват докъде се простират инвестиционните им намерения по отношение на банката.

В средата на юли, VIG договори с United Capital PLC продажбата на 92-процентов дял от ПОК „Доверие“. Сделката доведе до публични дебати и опасения, предвид липсата на всякаква информация за това кой стои реално зад офшорната компания, която дори няма уебсайт. Сделката за „Доверие“ тепърва ще трябва да получи одобрение от Комисията за финансов надзор (КФН).

При покупката на 20-процентов дял в банка, оперираща в страната, купувачът също трябва да получи одобрение, в случая от БНБ.

За да получи одобрението, купувачът трябва да разкрие плановете си по отношение на банката.

„Токуда Банк България“ е една от малките банки в страната. 94% от капитала й се държи от японската International Hospital Service.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »