Кандидат-купувачът на „Доверие“ има интерес и към Токуда Банк България

29 юли 2013 - 13:28 |   Прочетена (1023) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

United Capital, офшорната компания, която се опитва да придобие най-големия български пенсионен фонд от Vienna Insurance Group (VIG), потвърди, че има интерес към една от малките банки в страната, Токуда.

„В момента усилваме връзките си с България, чрез инвестиции в различни финансови сектори на страната, и се надяваме, че ще се ангажираме, в интерес на страната, жителите й, и инвеститорите. Нашата инвестиция в Токуда банк и партньорството ни с Tokushukai ще подсили допълнително връзките ни с България“ – казва председателят на борда на United Capital Дебора Стърман пред агенция SeeNews.

United Capital не уточяват докъде се простират инвестиционните им намерения по отношение на банката.

От компанията, обаче, потвърждават, че един от основните инвеститори в дружеството е Сергей Мастюгин, член на надзорния съвет на руската Инвест Банк.

По-рано този месец „Капитал дейли“ съобщи, че Инвест банк Русия се опитва да купи миноритарен дял в Токуда Банк България.

Според един от източниците на бизнес изданието, сделката касае 25-процентов дял. Според друг от неназованите източници, стойността на сделката би била около 50 милиона лева, като той не уточнява дали става въпрос за 25-процентов дял.

Преди две седмици VIG избра United Capital за купувач на 92% в пенсионния фонд „Доверие“, най-големият у нас. Сделката предизвика обществени опасения, заради нулевата прозрачност на купувача. Компанията дори няма уебсайт.

Токуда банк има 4.5 милиона акции, с номинална стойност от по 10 лева. Японската International Hostptal Service държи 94% от акциите.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »