Офшорка е на път да вземе най-големия частен пенсионен фонд

16 юли 2013 - 11:00 |   Прочетена (690) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Австрийската финансова група Vienna Insurance Group (VIG) е на път да продаде най-голямата пенсионна компания в България - ПОК "Доверие", на купувач със съмнителни капитали и собственост. В същото време представителите на купувача отказват да коментират сделката и си прехвърлят отговорността за нея едни на други, пише вестник „Капитал“.

В "Доверие" се осигуряват за пенсия 1.25 млн. българи, а активите под управление на компанията са 1.8 млрд. лв., или една трета от цялата частна пенсионна система.

В свое официално съобщение VIG заявява, че е приключила преговорите по продажбата на 92% от капитала на "Доверие" с кандидат-купувача United Capital Plc. VIG не посочва цената и други детайли по сделката.

Изпълнителният директор на групата Петер Хаген коментира само, че е уверен, че "Доверие" ще продължи да изпълнява ролята си на водеща пенсионна компания в България в полза на своите клиенти".

"Пенсионното осигуряване не е ключов бизнес за VIG. С продажбата на "Доверие" искаме да се фокусираме още повече върху имущественото и животозастраховането на българския пазар", допълва Хаген. VIG е собственик на компанията за общо застраховане "Булстрад" и на животозастрахователя "Булстрад живот".

United Capital Plc e регистрирана през 2007 г. във Великобритания и оттогава няма дейност. Скромните на фона на сделката 2.8 млн. паунда капитал са разпределени между офшорна компания, фондация и едно българско дружество. Последното е "Риджънт кeпитал". То се управлява от Румен Нанов, който директно има малък дял и представлява един от другите му големи акционери - Posh Enterprises LLC, регистрирано отново в офшорна зона, този път на Сейшелите. Нанов от своя страна е бивш управител на първата фалирала банка по време на прехода през 1995 г. - Агробизнесбанк.

Управляващи на United Capital са Камелия Здравкова (31 г.) и австриецът Гюнтер Рор (64 г.). Тези две имена отново водят към група българи около Нанов с бизнес в България и Австрия. Така например справка в австрийския търговски регистър показва, че част от тях, включително и Рор, имат за съдружник руския гражданин Сергий Мастюгин, който влиза в надзорния съвет на руската банка Инвестбанк. Същата според източници на "Капитал" вероятно ще осигури поне отчасти финансиране за покупката на "Доверие". Инвестбанк е сред малките руски банки. В руските медии Мастюгин е сочен за основен акционер на банката и управляващ на регистрираното в Хонконг дружество Asia Trade. Компания с подобно име - Asia Trade Management, е вторият голям акционер в United Capital заедно с "Риджънт кепитал".


За да разбере какви са бъдещите планове на новия собственик, "Капитал" пишат, че са потърсили представителите на бъдещия купувач и на неговите собственици.

Пред бизнес изданието Рор казва, че не може да дава никаква информация, защото не е упълномощен от директорите. Въпреки че фигурирал в управата на компанията, той не се занимавал с тази сделка. Той бил директор на фирмата, когато тя още нямала активна функция. От няколко месеца, откакто компанията се активизирала, той не се занимавал с нея. На въпроса кой може да говори от името на фирмата той насочи към актуалната регистрация в търговския регистър. Справка към 21 май 2013 г. от английския регистър показва, че към този момент Рор е сред управляващите на United Capital.

Представителят на акционера на бъдещия собственик - "Риджънт кепитал", Румен Нанов пък коментира сделката лаконично. "Не съм в течение на тази сделка. Търсете останалите колеги, които представляват компанията", каза Нанов.

Не е изключено United Capital да е просто параван, прикриващ действителния бъдещ собственик на най-голямата пенсионна компания в България, след като представителите й не желаят да коментират сделката.

Най-активно спряганите имена на действителни кандидати за "Доверие" през последните два месеца бяха основният акционер на КТБ Цветан Василев и основният акционер в "Софарма" Огнян Донев. Донев отрече участието си в процедурата. Василев не бе открит за коментар. По информация на "Капитал" последно през април Василев е отправил оферта на VIG да придобие "Доверие" чрез дружеството си "Бромак" срещу малко над 150 млн. евро. "Бромак" обаче не е бил одобрен за технически купувач и кандидатът е бил посъветван да го замени с друго лице. Впоследствие и цената е била повишена, като вече различни източници коментират, че става въпрос за баснословните 160-170 млн. евро.

Няма информация в надпреварата за "Доверие" да се е включил трети независим инвеститор, а и това не изглежда вероятно поради краткия срок и поради факта, че компанията е набелязана за продажба отдавна и дори и при по-ниска цена нямаше заявен друг интерес. В същото време няма директни данни за връзка на United Capital с основния акционер на Корпоративна търговска банка (КТБ) - Цветан Василев. Повечето връзки са много индиректни. Една от тях е общото участие в ръководството на фирми на прокуриста на "Риджънт кепитал" Стоян Стайков заедно с дългогодишния директор "Инвестиционно банкиране" в КТБ Димитър Въртигов.

Цялата непрозрачност около продажбата на "Доверие" и липсата на каквато и да било информация за бъдещия купувач доведоха до безпрецедентно изявление на най-големия синдикат в България - КНСБ. В свое становище до медиите организацията оповести колко силно е разтревожена от липсата на прозрачност и данни за кандидат-собственика и допълни, че една подобна продажба може да заплаши не просто бъдещето на "Доверие", а да срине цялата пенсионна система в страната. КНСБ заплаши да изтегли и президента на синдиката като представител в надзора на дружеството и настоя за среща с премиера и регулатора. По същото време стана ясно, че и оперативният мениджмънт на "Доверие" е подал оставка в знак на несъгласие с липсата на прозрачност при продажбата на компанията.
Два дни след коментара на КНСБ опасения от продажбата изрази и зам.-председателят на БСП Корнелия Нинова. "Пенсионни фондове няма да бъдат приватизирани, камо ли от офшорни фирми", заяви Нинова.

Сега, след като вече VIG е постигнала съгласие за продажбата на "Доверие" на кандидат със съмнителни капитали и собственици, топката е в полето на Комисията за финансов надзор, чието поднадзорно лице е "Доверие". Законово тя има широк инструментариум да не одобри сделката.

Пред "Капитал" председателят на КФН Стоян Мавродиев отново заявява, че до момента не са постъпвали никакви документи по смяната на собствеността. На въпроса какъв е шансът комисията да каже "не" на сделката той заяви: "Не по-малък, отколкото да кажем "да". По думите му комисията ще направи пълен и задълбочен анализ на произхода на средствата и действителния собственик. "Ако има един микрон съмнение за купувача, той ще получи отказ", каза той.

Пламен Димитров коментира, че се е срещнал с премиера Пламен Орешарски и Стоян Мавродиев, които са го уверили, че няма да се допусне сделка, която да наруши правата на осигурените.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »