Цялото ръководство на ПОК „Доверие“ е подало оставка

12 юли 2013 - 15:44 |   Прочетена (1232) |   Препоръчай (2) |   Коментари (2)

Цялото ръководство на Пенсионно осигурителна компания „Доверие“ е подало оставка, съобщава пред DarikFinance.bg Даниела Петкова, изпълнителен директор на дружество. По този начин мениджърският екип изразява несъгласие с непрозрачната процедура, при която се подготвя продажба на дружеството.

Такава официално все още не е стартирала, но очевидно са водени преговори, сочи Петкова, която е начело на ПОК Доверие вече 20 години.

"Нека да поясня: все още няма стартирала процедура за продажба, няма внесени документи в съответните регулаторни и държавни органи, които трябва да се произнесат. Не знаем дали има подписан договор", казва Петкова.

Тя припомня, че мажоритарният собственик на ПОК Доверие, Виена иншурънс груп, е дал публичност на намерението си да продаде пенсионната компания. "Очевидно има водени преговори. Очевидно има ориентация за предпочитан от тях купувач, за което е уведомена КФН", казва още изпълнителният директор на най-големия пенсионен фонд у нас.

До приемане на оставките на мениджърския екип дружеството ще продължи да се управлява както до сега и клиентите му могат да бъдат спокойни за средствата в партидите си.

На въпрос дали ако клиенти на ПОК Доверие започнат да изтеглят парите си от фонда това би дестабилизирало системата, Петкова отговаря:

"От това, че някой ще напусне Доверие, системата няма да се дестабилизира. Но аз бих искала да се обърна към клиентите и да ги помоля да продължат да разчитат на нас, че ние ще направим всичко възможно те да са информирани навреме. Така че в момента, в който ще се получи повече информация по въпроса, те ще я имат. Така ако тя не им хареса, ако тя ги наведе на мисълта, че не им харесва, примерно, страната по сделката и те искат да се възползват от правата си, те няма да бъдат нарушавани. Така че нека бъдат спокойни и да имаме търпение да изчакаме това, което има да се случва, каквото и да е то".

Петкова предупреди, че заради липсата на яснота и прозрачност около процедурата е започнало неконтролируемо разпространение на информация и спекула относно кои са кандидат купувачите на Доверие. Като такива в медиите се споменават имената на банкера Цветан Василев (КТБ) и инвеститора Огнян Донев (Софарма).  Последният, цитиран от вестник Труд, отрича да е предявявал интерес към покупка на пенсионната компания.

"Ние сме изключително разтревожени от това, че няма ясна и конкретна информация вече няколко месеца, което естествено поражда въпроса кой действително ще купи Доверие и кой стои зад сделката", казва изпълнителният директор на дружеството.

Мениджърският екип се противопоставя на опита да бъде вкаран насилствено в непрозрачно поведение - нещо, срещу което  Петкова и екипа й винаги са се борили.

Даниела Петкова уточни, че в дружеството не е извършван дю дилиджънс, който е задължителен преди продажбата на компании, тъй като уточнява цената по сделката. Тя обръща внимание, че каквото и да се случи от тук нататък, то ще минат минимум 5 - 6 месеца до стартиране на процедурите и финализиране на сделката, ако се стигне до такава.

ПОК Доверие има 1.2 млн. клиенти и управлява активи за 1.8 млрд. лв. към първото тримесечие на тази година. То държи над 30% дял на пазара на пенсионно осигуряване в страната и е един от най-големите институционални инвеститори, вложили средства в ДЦК и акции, търгувани на Българска фондова борса.

През тази седмица един от малките акционери в него, синдикатът КНСБ, който държи 1% от капитала на ПОК Доверие, изрази позиция на притеснение около предстоящата продажба на дружеството. От организацията заявиха, че ще сезират ДАНС, КФН и всички останали институции, които имат власт да защитят интереса на акционерите и осигурените в ПОК Доверие.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

JT
12 юли 2013 - 16:10
1
Евалата на Даниела. За пореден път съм възхитен от нея. Освен в случая с волейбола и инженера Данчо в който се намеси принципно и се отказа от договора, винаги защитава интересите на вложителите, както при Ален мак.
Ако действително Цветан Василев и Пеевски купят Доверие аз ще си закрия партидата там.
Наблюдател
19 юли 2013 - 10:46
2
Този маниер на действие подхожда ли на ВИГ? И дали нямаме примери за подобен подход вече? Ама не всички им стиска да защитят българите!!!
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »