„Тройката“ опитва да спре придобиването от гръцката NBG на Eurobank

31 март 2013 - 12:38 |   Прочетена (658) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Международните кредитори на Гърция са накарали страната да спре планираното придобиване от NBG на конкурента Eurobank, опасявайки се, че новообразуваната банка ще е твърде голяма, за да успеят регулаторите да се справят с нея, съобщи Ройтерс.

Опасенията на кредиторите на Гърция идват като неочакван обрат за сделката, която бе стартирана през октомври и бе договорена с бърза замяна на акции.

Двете банки, които имат дъщерни компании и у нас, вече започнаха да интегрират операциите си, след като получиха одобрение от властите.

NBG, която е най-голямата гръцка банка, взе 84.3 процента от Eurobank през февруари, чрез сделка, включваща замяна на акции, в момент когато банковата индустрия на страната се консолидира, в опит да се справи с последиците от дълговата криза и дълбоката рецесия в страната.

Според източниците на Ройтерс,  обаче, „Тройката“ от международни кредитори – МВФ, ЕЦБ и ЕК, са повдигнали въпроса за размера на новосформираната банка, спрямо БВП на страната и спрямо банковия сектор, като цяло.

Общата група NBG-Eurobank би имала активи за 170 милиарда евро, което е почти идентично с размера на гръцката икономика (190 милиарда евро) и би държала 36% от всички депозити в страната.

„Това, в общи линии, са аргументите на Тройката“, казва банкер през Ройтерс, пожелал анонимност.

NBG предложи 58 акции в новосформираната компания за всеки 100 акции на Eurobank при сделката.

Опасенията на кредиторите вероятно са свързани и със случилото се в Кипър, където банковата криза доведе до затварянето на втората по големина банка, Laiki и до безпрецедентно конфискуване на част от депозитите над 100 000 евро.

Водещ директор на NBG коментира, че банката няма намерение да променя плановете си.

"NBG ще пристъпи към сделката, в резултат на която ще погълне Eurobank – сделка, която получи одобрението на гръцките и европейските власти. Нашата цел е да я финализираме до юни“, казва неназованият мениджър, отказвайки допълнителен коментар.

Вестник „Катимерини“ написа вчера, че искането на Тройката сливането да бъде спряно е проблем, тъй като то е на финалната си права. Според изданието, обаче, гръцкото правителство се надява, че опасенията на международните кредитори могат да бъдат оборени.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »