Бъфет влиза в топ 10 на акционерите на Goldman, без да трябва да дава кеш

27 март 2013 - 09:13 |   Прочетена (511) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Уорън Бъфет укрепи 50-годишната си връзка с Goldman Sachs, след като конгломератът му договори да стане един от най-големите акционери в банката, като замени варанти на стойност милиарди долари в акции, предава Файненшъл таймс.

Сделката се случва в момент, когато милиардерът е „на лов“ за още големи придобивания и е структурирана по начин, който позволява на Berkshire Hathaway да натрупа дял в инвестиционната банка, без да трябва да използва 5-те милиарда долара кеш, които биха били нужни за упражняването на варантите.

Варантите, издадени когато Бъфет се намеси с ликвидна помощ за Goldman, в пика на кризата, даваха на Berkshire правото да купи около 9% от банката, за 115 долара на акция, преди 1 октомври тази година.

Но в ревизирана сделка от вчера, Goldman съобщиха, че ще дадат на Бъфет акции, еквивалент на печалбата на хартия по позицията.

Въпросната печалба досега е около 1.35 милиарда долара, при цена на затваряне от 146.11 долара от понеделник. При тази цена, сделката сключена от Бъфет ще му даде 9.3 милиона акции в банката, или около 2% от капитала й, което ще го направи един от десетте най-големи акционери в Goldman.

“Възнамеряваме да имаме голяма инвестиция в Goldman Sachs, фирма с която направих първата си сделка преди повече от 50 години“, казва Бъфет.

По силата на договора, Goldman ще даде на Berkshire акции, равни на разликата между средната цена на затваряне в последните 10 дена предшестващи 1 октомври и цената на упражняване от 115 долара, умножено по 43.5-те милиона акции, покрити от варантите.

Goldman вече успя да изкупи привилегировани акции на стойност от 5 милиарда долара, купени от Бъфет през септември 2008, когато банката бе на ръба, след фалита на конкурента Lehman Brothers. Бъфет получаваше 10% гарантиран годишен купон, което носеше на Berkshire по около 500 милиона долара на година.

„Радваме се, че Berkshire Hathaway възнамерява да остане дългосрочен инвеститор в Goldman Sachs,” казва в изявление изпълнителният директор на банката Лойд Бланкфайн.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »