Bankia ще обяви най-голямата загуба в испанската корпоративна история

22 февруари 2013 - 10:13 |   Прочетена (767) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Bankia ще обяви идната седмица нетна загуба от над 19 милиарда евро, като това ще е най-голямата загуба в корпоративната история на Испания, в момент когато национализираната банка, която стана символ на финансовата криза в страната, ускорява разпродажбата на активи и закриването на клонове, пише Файненшъл таймс.

Банката, която ще обяви финансовите си резултати идния четвъртък, ще регистрира загубата като резултат от провизиите от 12 милиарда, направени през четвъртото тримесечие на 2012, след като прехвърли активи в „лошата банка“ Sareb при дълбоко дисконтирани цени.

Bankia, която бе образувана при сливането на седем от спестовните банки (кахас) в страната, бе приветствана по време на създаването си като един от инструментите, които ще решат проблемите в банковия сектор на Испания. Миналата година обаче банката трябваше да бъде спасена от държавата, като спасителната помощ набъбна до 24 милиарда евро, само 11 месеца след листването на компанията на борсата в Мадрид.

В същото време банката упълномощи Rothschild да продаде дяловете й в ред компании, в т.ч. 12-процентовия й дял в International Consolidated Airlines Group, компанията получила се при сливането между British Airways и Iberia, дял който към вчерашното затваряне струваше 510 милиона британски лири, както и 5.3-процентовия дял в енергийната Iberdrola, струващ 1.24 милиарда евро.

15-процентовият дял в застрахователя Mapfre пък се оценява на 1.1 милиарда евро.

Спасяването на Bankia от държавата доведе до това самата държава да се наложи да се обърне към Европа за помощ за банковия й сектор миналото лято, а доведе и до причиняването на загуби на стотици хиляди дребни спестители и инвеститори в банката.

Bankia, която трябваше да приеме тежки условия за спасяването си от Брюксел - да свие бизнеса си след спасяването, се опитва да затвори 1100 клона, или една трета от мрежата си в Испания, тази година. Затварянето, което ще стане при по-бърз темп от наложения от Брюксел, ще стартира до две седимци от клоновете в градчетата около Мадрид.

Въпреки че близки до банката сочат, че тя е получила много запитвания за продаваните от нея акции в горепосочените компании, те сочат, че по условията на спасяването банката има срок от 3 години да се раздели с тях, така че ще се опита да го направи при подходящи цени.

Испанската държава притежава 45% от Bankia, но делът се очаква да нарасне до над 70.

Капиталът на инвеститорите, които купиха акции по време на първичното публично предлагане, се очаква да бъде размит с до 97%, а продължаващото разследване за листването на банката на борсата от върховния съд на Испания е съпътствано с протести от гневни инвеститори, които изгубиха парите си, купувайки акциите на банката.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »