Ернст фон Фрайберг е новият президент на банката на Ватикана

15 февруари 2013 - 17:20 |   Прочетена (646) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Германският финансист Ернст фон Фрайберг е новият президент на Ватиканската банка, предаде Франс прес. Постът беше овакантен миналия май, когато предишният президент беше уволнен.

Ватикана се опитва да се отърси от репутацията на липса на финансова прозрачност в банката й, официално известна с името Институт за религиозни дейности, коментира Ройтерс.

„Комисията на кардиналите в Института за религиозни дейности извърши назначението... на новия президент на надзорния съвет в лицето на Ернст фон Фрайберг“, пише в съобщение на Ватикана.

„Фрайберг е адвокат и има огромен опит с финансови въпроси и финансовия регулаторен процес“, се посочва още в съобщението.

Кореспонденти на водещите световни медии във Ватикана са единодушни, че фон Фрайберг е човек със солидни католически и финансови достойнства, като член на ордена на Малтийските рицари.

Назначението слага край на деветмесечното търсене на човек, който да застане начело на банката, след като Еторе Готи Тедески бе сменен за „неизпълнение на задълженията“.

През 2010 италианската полиция започна разследване срещу Тедески за пране на пари. През май миналата година властите съобщиха, че новият директор ще трябва „да възстанови отношенията с международната финансова общност, на база на взаимен респект към международните банкови стандарти“.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »