Търсенето на доходност балонизира дори джънк облигациите

28 януари 2013 - 09:08 |   Прочетена (1296) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Президентът на Goldman Sachs Group Гари Кон предупреди за потенциално падане на цените на активите с фиксирана доходност, в момент когато централни банкери и политици в Давос се радваха на растящото търсене на финансови активи, пише Блумбърг.

Дълговите пазари, които отчитат спад на доходностите по т.нар джънк (или неинвестиционен клас) облигации до рекордно дъно, може да станат свидетели на „значително покачване на цените“, ако основните лихви скочат или ако инвеститорите започнат да изтеглят парите си от активите с фиксирана доходност, предупреди 52-годишният Кон.

Миналата седмица испанското правителство отчете рекордно търсене за 10-годишните си книжа, в общ размер от 7 милиарда евро, които предложи, а Португалия успя да пласира петгодишен дълг за първи път от две години.

„Пазарите наистина дават знак, че е постигнат прогрес“, казва пред Блумбърг Мартин Зен, изпълнителен директор на Zurich Insurance Group AG, след среща с банкери и политици в Давос, сред които италианският премиер Монти и управителят на Канадската централна банка Марк Карни. Зен коментира, че той и колегите му трябва да се предпазят от прекомерен оптимизъм.

„На този етап не се опасявам, защото съществува добро разбиране за рисковете, които има“.

Растящи пазари

За банкерите в Давос растящите пазари идват като облекчение, след четири години на страхове относно регулацията и относно фискалните проблеми на Европа и САЩ. Инвеститорите наляха много кеш в джънк облигациите, при рекорден темп, откакто Фед реши да понижи лихвата практически до нулата и да изкупува облигации с които да подтиска цената на финансиране.

Изпълнителният директор на Morgan Stanley Джеймс Горман, чиято банка помогна на португалското правителство при пласирането на облигациите миналата седмица, коментира в интервю пред телевизия Блумбърг, че политиката на централните банкери по поддържане на ниски лихви не създава балон.

„Би било крайност да кажа, че това е балон“, заяви той.

Ниските лихви доведоха до бум в търсенето на по-рискови активи. Доходностите по деноминираните в долари джънк облигации паднаха на 22 януари до безпрецедентните 6.46%, а цените им нараснаха до 105.6 цента, при дъното от 54.8 цента през декември 2008.

Падащите доходности създават потенциал за балон при облигациите, който може да доведе до значителни загуби за инвеститорите в дълг, предупреди Хауърд Маркс от Oaktree Capital Group в началото на месеца, в анализ до клиентите си, пишейки, че „борбата за доходности води до връщане на елементи от поведението преди кризата“.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »