Гръцката National Bank of Greece направи оферта за конкурента Eurobank

06 октомври 2012 - 10:05 |   Прочетена (561) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

National Bank of Greece направи оферта за замяна на акции, в резултат на която цели да придобие конкурента Eurobank, като по този начин създаде най-голямата гръцка банка, съобщи банката вчера, в пореден ход по консолидиране на гръцката банкова индустрия.

Гръцките банки са под натиск да се слеят, след като отчетоха значителни загуби от преструктурирането на дълга на страната, огромно теглене на депозити и нарастващи лоши кредити. Предвид това, че имат постоянни дефицити на кеш те нямат опция освен да използват акциите, като средство за покупка на конкурент, пише Ройтерс.

„Ние сме убедени, че бордът на Eurobank ще види стойността, която има в офертата ни и ще предложи реализирането на транзакцията на акционерите на Eurobank“ – казва в изявление изпълнителният директор на NBG, Александрос Турколиас.

NBG предлага 58 нови акции за всеки 100 акции на Eurobank. След като замяната на акциите бъде финализирана, акционерите на NBG ще държат 75% от новосформираната банка, а тези на Eurobank – останалите 25%.

При настоящите цени, пазарната капитализация на NBG е 3,2 пъти по-голяма то тази на Eurobank.

Eurobank, която е консултирана от Barclays, Deutsche Bank и Goldman Sachs, съобщиха в изявление, че ще разгледат „предложението в конструктивен дух“

Акционери на Eurobank, притежаващи 43,6% от акциите, са приели офертата, твърдят от  NBG, консултирана от Credit Suisse.

Президентът на NBG Георгиос Заниас би запазил същата позиция в новосформираната банка, казват от NBG.

Борсата спря търговията с акциите на National Bank и Eurobank вчера, след съобщението за офертата. Новината доведе до ръст от 5,5% в акциите на Eurobank и от 4,5% в тези на National Bank of Greece.

„Подобна сделка ще промени банковия пейзаж в Гърция, като ще формира играч с европейски размери, с по-добри перспективи за достъп до капиталовите пазари, особено когато кризата утихне“, казва Теодор Кринтас, директор на управлението на активи в Attica Bank.

Рекапитализирани с 18 милиарда евро от спасителните средства за страната, четирите големи банки на Гърция - National, Eurobank, Alpha и Piraeus вече започнаха процеса на консолидация.

Без достъп до междубанково финансиране, гръцките банки разчитат на ЕЦБ и гръцката централна банка за да облекчат недостига на капитали.

Сливането между двете банки ще създаде най-голямата банка в страната, от гледна точка на заеми, депозити и клонова мрежа – с нетни заеми от 109 милиарда евро, депозити за 89 милиарда евро, активи за 178 милиарда евро и 944 клона в Гърция, казва анализаторът Мария Канелопуло от Euroxx Securities.

National Bank вече се опитаха да се слеят с Alpha – на два пъти, но Alpha в последната седмица се договориха с френската Credit Agricole за декапитализираната й гръцка банка Emporiki Bank, като по този начин изпревариха NBG и Eurobank, които също проявяваха интерес.

Piraeus пък взеха „здравата част“ от държавната ATEbank през юли и се очаква да подпишат договор с френската Societe Generale, за покупката на губещия й гръцки бизнес Geniki.

Сливането ще има нуждата от одобрение от централната банка и от фонда за финансова стабилност  (HFSF), който бе създаден за рекапиталзиране на банките в страната.

National и Eurobank имат по 6% в контролираната от държавата пощенска банка Hellenic Postbank (TT). Правителството реши през август, че банката не е жизнеспособна. В крайна сметка тя може да бъде абсорбирана от новосформирания гигант.

NBG има сериозно присъствие в Турция, чрез дъщерната си банка, Finansbank, а двете банки имат дъщерни банки и у нас, както и в Румъния, Сърбия и Кипър.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »