Новият-стар президент Кирхнер пое война срещу изтичането на капитали

31 октомври 2011 - 10:05 |   Прочетена (682) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Аржентина ускори опитите си за спиране на изтичането на капитали и подкрепата на песото, като затегна ограниченията по покупката на валута във втората по големина южноамериканска икономика.

Банките и обменните бюра в страната ще трябва да проверяват информацията за спестяванията и доходите на хората, опитващи се да купят долари, съобщи в петък пред репортери министърът на икономиката на страната Амадо Буду. Ходът идва след обявените на 27 октомври промени, според които инвеститори, купуващи имоти или компании в Аржентина ще трябва да депозират пълния размер на сумата по транзакцията в Аржентина, а физическите лица, купуващи над 250 000 долара годишно, трябва да докажат произхода на средствата си.

Мерките са насочени срещу нерегулирания валутен пазар, който инвеститорите и компаниите използват за да избегнат регулациите. Ходът идва след като президентът Кристина Фернандес Кирхнер, която бе преизбрана на 23 октомври, издаде разпореждане, изискващо всички минни и енергийни компании да задържат приходите си от износ в страната, тъй като изтичането на капитали бе достигнало размер от 3 милиарда долара на месец, по изчисления на Banco de la Ciudad de Buenos Aires.

„Това е продължение на усилията ни да подорим прозрачността и да се борим с прането на пари, сивата икономика и злоупотребата на хората, които са на черния пазар“ – коментира Буду, който на 10 декември ще стане вицепрезидент.

Изправени пред инфлация, която икономистите изчисляват на 24% за тази година, аржентинците изтеглиха от икономиката 9,8 милиарда долара през първото полугодие, при 11,4 милиарда долара за 2010. Според правителството инфлацията е „само“ 9,9%.

Изтичането на капитали принуди централната банка да продаде 2,7 милиарда долара от резервите си през септември, за да спре срива на песото, което тази година поевтинява с 6,1% спрямо долара до 4,2358 песо.

Резервите паднаха до 47,6 милиарда долара, докато централните банки на страни като Бразилия, Мексико и Чили трупат резерви.

 

Етикети:

,

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »