BlackRock: Гръцките банки вероятно ще трябва да бъдат национализирани

17 октомври 2011 - 10:15 |   Прочетена (464) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Някои гръцки банки трябва да бъдат национализирани временно, за да оцелеят, ако Европа наложи значителна „подстрижка“ на кредиторите на Гърция, като част от спасителния пакет за страната, коментира пред гръцки вестник водещ директор на инвестиционната компания BlackRock.

BlackRock Solutions в момента провежда одити на дълговото портфолио на гръцките банки, процес, който централната банка се надява, че ще им позволи да си върнат достъп но международните пазари.

Заради дълговата криза, гръцките банки бяха отрязани от пазарите за финансиране „на едро“ и станаха зависими за получаването на средства от ЕЦБ.

Ако преструктурирането на дълга на Гърция стане по-агресивно и инвеститорите продължават да разпродават акциите на гръцките банки, банките ще трябва да отчетат сериозни загуби и ще им е нужна държавна помощ, за да подобрят капиталовата си адекватност.

Крейг Филипс, глобален директор на консултантското звено за глобалните пазари на BlackRock, коментира че доста банки могат да попаднат под държавен контрол, заради комбинирания ефект от резкия спад в цените на акциите им и проблемите с финансирането.

„Естествена последица е, че държавните средства трябва да се дадат на банките и че правителството ще трябва да придобие дялове в тях, за да върне жизнеспособността им, след което отново да бъдат приватизирани“ – коментира той пред седмичника To Vima

Гръцкият спасителен банков фонд има 10 милиарда долара за рекапитализирането на банковата система, а ако парламентите  от еврозоната гласуват увеличението на спасителния механизъм EFSF тази сума трябва да нарасне на 30 милиарда.

В интервю за ежедневника  Kathimerini, Филипс коментира, че гръцките банки не са извършвали неразумно кредитиране, но отражението на дълбоката рецесия в страната си е казало думата за качеството на кредитното им портфолио.

„Гръцката банкова система е доста консервативна, в сравнение с размера на икономиката. Основното опасение е колко дълбока ще е рецесията и как ще засегне кредитирането“

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »