НЕК щял да се разплати с американските централи до 20 април

03 април 2016 - 16:39 |   Прочетена (7399) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

До 15 април трябва да е сключен договорът с консорциума банки, които се съгласиха да отпуснат заем на Българския енергиен холдинг, съобщи в ефира на националното радио министърът на енергетиката Теменужка Петкова. След това до 20 април НЕК, която е част от БЕХ, трябва да се разплати с двете американски централи.


Преговорите с банковия консорциум, включващ лондонския клон на Ваnса IMI S.p.A., клона в Люксембург на Bank of China Limited и J.P. Morgan Securities, са за мостов заем от 650 млн. евро и се водят от Българския енергиен холдинг, чието дъщерно дружество е НЕК.

На свой ред централите дължат 400 млн. лв. на няколко мини. Петкова обясни, че тази сума ще бъде прихваната от дълга на НЕК, за да бъде директно платена на мините.

Споразумението с американските централи предвиждаше дълговете на НЕК да бъдат изплатени до края на февруари. След като това стане, държавното дружество може да предоговори цените, по които купува тока от двете централи, които в момента са преференциални.

В отговор на въпрос Петкова посочи, че пълната либерализация на електроенергийния пазар ще е факт през първата половина на 2017 г. Предстои да се внедри платформа, която да позволи търговията с дългосрочни контракти за ток, и друга, която е за сделки в рамките на деня. Последната се очаква през 2017 г. да бъде купена.
До средата на април пък трябва да е изяснен напълно моделът за либерализация, който се консултира от Световната банка.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »