КЕВР проверява извънредно Овергаз

06 януари 2016 - 12:35 |   Прочетена (7962) |   Препоръчай (2) |   Коментари (0)

Комисията за енергийно и водно регулиране започва извънредна проверка на финансовото състояние на "Овергаз". Ще бъде проверено и изпълнението на дейностите, за които компанията има лиценз, съобщиха от регулатора. 

Комисията ще продължи да следи въпроса с доставките на природен газ за крайните потребители на частното газово дружество. Регулаторът е бил информиран от "Булгаргаз" и "Овергаз" за постигнатата договореност между двете компании, след като от началото на годината "Газпром-Експорт" спря газовите доставки за "Овергаз".

Европейската комисия е получила писма от "Овергаз" с оплаквания заради спирането на доставките от руския газов монополист "Газпром" за българския частен разпределител, съобщи Юроактив, позовавайки се на говорител на ЕК. Първото писмо е с дата 23 декември 2015 г., а второто датира от седмица по-късно. В тях се казва, че спирането на доставките на газ при действащ договор без предупреждение е злоупотреба от страна на "Газпром" с монополното му положение на българския пазар и сериозно ще навреди на конкуренцията. Според "Овергаз" това действие в нарушение и на европейските директиви.

Изпълнителният директор на "Овергаз" Сашо Дончев обяснява пред Юроактив, че на 21-и декември е провел телефонен разговор със заместник-председателя на “Газпром“Александър Медведев, в който му е било казано, че от “Газпром“ спира доставките от 1 януари без значение, че “Овергаз“ има договор до 31-и декември 2017-а година.

Подозираме, че съвпадението на интереси между Българския енергиен холдинг и "Газпром" е политическо мотивирано от желанието да се реанимира проекта "Южен поток" в светлината на сегашните отношения между Русия и Турция, твърди пред Юроактив Дончев.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »