НЕК ще излезе на печалба до края на следващия регулаторен период, заяви Иванов

24 юни 2015 - 13:32 |   Прочетена (10983) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Обстоятелството, че имаше широк обществен дебат за новите цени на тока, които са все още само като проект, изисква информиране на българското общество. За мен няма по-висока трибуна от тази на Народното събрание, за да се чуят мотивите за вземането на решение за повишаване на цените.

С този призив започна изказването си в парламента председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Като първо точка от днешния дневен ред е изслушване на КЕВР по широко оспорвания модел за ценообразуване и намерението на регулатора да повиши цената на тока за битовите абонати и за бизнеса. Процедурата за изслушване на КЕВР в парламента се наложи, след като регулаторът обяви намеренията си за ново поскъпване на тока за крайните потребители и индустрията от 1-ви юли.

По думите на Иван Иванов 2015 година е последният шанс да бъдат извършени съществени реформи в енергетиката, ако искаме тя да се стабилизира финансово и да обслужва населението и бизнеса с прогнозируеми цени и количества. Той изрази своя оптимизъм, че КЕВР ще успее да въведе либерализиран енергиен пазар, какъвто ангажимент е поела България пред Евроепйската комисия.

„Съгласно мерките, които са предприети НЕК ще излезе на печалба в края на следващия регулаторен период", подчерта Иван Иванов, цитиран от Агенция "Фокус". Той обясни, че една от мерките, които са предприети е да се въведе добавка „Задължение към обществото". „След 2 ноември когато започне да работи енергийната борса и там ще има такава добавка", каза още председателят на КЕВР и допълни, че тази добавка в сегашния си вид е била не добре разпределена.

„Потърпевш беше малкият бизнес, който беше на регулирания пазар и плащаше 54 лева за мегават час, а тези, които излязоха на пазара плащаха 19 лева", посочи Иванов. Затова според него, новото, което се въвежда е единна цена от 40 лева за мегават час за всички.

Другата съществена промяна е намаляването на технологичните разходи, които трябва да бъдат покривани от трите ЕРП-та. Председателят на КЕВР заяви, че в новият ценови модел КЕВР е въвела и при технологичените разходи добавката задължение към обществото и то по такъв начин, че цената се изравни с пазарната цена, която става 70 лева. „Само с това действие ще постъпят около 160 милиона лева в НЕК", посочи Иван Иванов.

Той подчерта, че енергетиката се намира в тежко състояние и са предприети и други реформи в няколко насоки. Сред тях са ограничаване на изкупуването на ток от заводските електроцентрали.

От 1 юли КЕВР предвижда цената на тока да се увеличи за крайните потребители с около 2 процента, а за индустриални цели - между 13 и 20 процента. Това означава двойно увеличение на добавката "задължение към обществото", която бизнесът плаща за всеки потребен мегаватчас. Мотивът на регулатора е, че в противен случай ще се увеличи дефицитът в НЕК и цената на тока за домакинствата ще скочи значително. Бизнесът заплаши с протести от следващия петък, 26 юни, ако планираното увеличение влезе в сила. Работодатели поискаха замразяване на тарифите до края на годината, а правителството обеща 10 процента съкращаване на разходите в държавната енергетика за срок от три години.

Парламентарната комисия за наблюдение на дейността на КЕВР вчера прие на първо четене внесените промени в Закона за енергетиката, с които се дава възможност ценовият и регулаторен период за електро- и топлоенергетиката да бъде отложен с един месец, като увеличението да е от 1-ви август. Предложението за отлагане на промяната в цените на тока с 1 месец ще бъде обсъдено днес и от Комисията по енергетика в парламента. Очаква се да бъде гласувано в пленарната зала утре.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »