Цената на тока няма да превиши инфлацията, обеща Иванов

10 юни 2015 - 08:41 |   Прочетена (8660) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Цената на тока няма да превиши общия индекс на промяна цените в страната. За потребителите на ЧЕЗ ще се повиши от 1 юли с около 1.6%, с 1.4% за ЕВН. Единствено за Енерго про, поради характера на мрежата и намалялото население в Североизточна България ще е над 3%.

Това заяви пред Би Ти Ви председателят на КЕВР Иван Иванов.

Ние сме отчели по равнопоставен начин както интересите на енергийните дружества, така и интересите на българските граждани, увери Иванов.

Отчитаме че НЕК трябва да се укрепи, на второ място подготвяме въвеждане на електроенергийния пазар на енергийна борса и на трето място ние се стремим да въведем справедливост в цената на тока. Иванов се аргументира като поясни, че до 30 юни промишлени и търговски обекти плащат добавка задължения към обществото от 19 лв., а гражданите, които са на регулирания пазар плащат 50 лв. Именно заради справедливост ние въвеждаме обща добавка за обществото в размер от 40 лв. каза Иванов.

Ако оставим 19 лв. за бизнеса, за гражданите ще трябва да поскъпне токът със 17%. Под подобно решение аз няма да се подпиша, заяви Иванов. Ние се водим от интереса на народа – това беше водещо при вземане на решението ни.

„След 1 януари, когато се въведе борсата, ще има единна ставка по отношение на обществото. По предложението на икономическия министър Божидар Лукарски ще се намали таксата за износ”.

До момента никой политик не е оказал натиск върху мен, коментира Иванов по повод заканите на Лукарски да проведе сериозни разговори с председателя на КЕВР. Експертите на КЕВР отлично си свършиха работа и след 1 месец изчисления предложиха тези увеличения на цените на тока, подчерта той.

Енергийната борса, която ще бъде въведена с помощта на оператора на норвежката енергийна борса, ще стартира първоначално за бизнеса. Те ще могат да сключват търговски договори за 6 месеца или година. За да бъдат запазени потребителите, ще бъде запазен резервираният сегмент. След като се въведе електроенергийната борса там ще се определят цените на тока, не от регулатора. Винаги конкуренцията на борсата ражда по-добро качество и по-добри цени, заяви Иванов.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »