В българската енергетика има огромни течове, отчита шефът на КЕВР

24 април 2015 - 19:09 |   Прочетена (7426) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

По-евтин ток, с по-високо качество на услугата, ще получават българските граждани от 2016 г., когато ще заработи Българската независима енергийна борса. Това увери председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов в предаването „Лице в лице” по Би Ти Ви.

„Цената на тока ще бъде такава, каквато борсата я определя. Общият принцип е, че борсата, на която има конкуренция на повече доставчици, ражда по-добро качество на по-ниски цени. Сега българите не могат да почувстват това, защото са закрепени към едно ЕРП”, обясни Иванов.

„Борсата трябва да влезе в сила от 1 януари 2016 г. Един норвежки екип ще подпомага въвеждането в България – Норвегия е страната с една от най-ниските стойности на корупция и се надявам да покажат как може да бъде управлявана една борса при спазване на правилата и в интерес на обществото”, коментира председателят на енергийния регулатор.

Той обясни, че до преди няколко години целият пазар на електроенергия в България е бил регулиран, а сега в тази графа продължава да попада значителна част от него. „В регулирания пазар се изкупуват задължително енергия на преференциални цени, а това вече започва да тежи”, подчерта Иван Иванов, посочвайки изкупуването на ток на преференциални цени от американските централи и от ВЕИ-централите.

„Мит е, че държавата изкупува евтиния ток на АЕЦ „Козлодуй” – купуват го енергийните търговци, както и изключително атрактивната водна енергия от ВЕЦ-овете на НЕК”, посочи още Иванов.

„Не приемам, че борсата ще увеличи цената на тока, напротив – ако реформите бъдат въведени, считам, че ще изпълним това, за което сме започнали да работим – да задържим поносимата цена за българските граждани. В българската енергетика има огромни течове и целта ни е да проведем реформи, които да прекратят това”, настоя той.

Слънце през нощта

Шефът на енергийния регулатор призна, че в сектора се случват по думите му – необясними неща. „Стотици фотоволтаични и вятърни паркове са оставени без часови лимит за годишно изкупуване на енергия на преференциални цени – така са ощетени гражданите и бизнеса”, посочи той.

Иван Иванов припомни емблематичният случай, разкрит през 2014 г., за фотоволтаичен парк, който генерира енергия от слънцето по 32 часа в денонощието.

„По принцип част от контрола се извършва от прокуратурата, както и от КЕВР, която обаче има твърде малък административен капацитет. Доволен съм, че Държавната агенция за финансова инспекция ще провери всички производители на електроенергия – ще има пълен анализ на фотоволтаичните и вятърните паркове и ако има нарушения, регулаторът ще наложи глоби, които могат да бъдат много сериозни”, увери Иванов.

Енергийна бедност

60% от българите са енергийно бедни, отбеляза Иванов на дискусия преди дни. „Това означава, че българските домакинства харчат значително повече от 10% от месечните си доходи за енергия”, обясни той в „Лице в лице”.

„В същото време три пъти са намалели бюджетните пари за семействата с необходимост от помощ”, подчерта още той.

По думите му, трикратното понижение на цената на тока миналата година е било грешен и популистки ход, облагодателствал най-много богатите слоеве на населението. „Трябва да бъдат подпомогнати целево хората, които имат нужда от това за нормалното си съществуване”, настоя Иван Иванов.

 

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »