НЕК ще спести 1 милиард за 10 г. от предоговарянето с американските централи

08 април 2015 - 13:10 |   Прочетена (1529) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Националната електрическа компания ще спести общо 1 милиард лева през следващите 10 години след предоговарянето на споразуменията с ръководствата на ТЕЦ "Марица Изток-1" и ТЕЦ "Марица Изток-3".

Това съобщи премиерът Бойко Борисов по време на подписването на споразуменията за промяна на дългосрочните договори с двете американски централи.

Споразуменията предвиждат намаляване с общо 30 процента на цената за разполагаемост и това намаление не е свързано с удължаване на договорите.

Премиерът благодари на представителите на двете централи.

„Ако бяхме тръгнали да разваляме договори, ако бяхме тръгнали да гоним инвеститорите, да откупуваме дяловете, които имат, това щеше да бъде много тежък проблем за репутацията на България и всички инвеститори и целият бизнес в света щеше да го оцени като крайно негативна тенденция в България", обясни министър-председателят.

Премиерът посочи амбициозната цел на управляващите в електроенергийната сфера. „Нашата амбициозна цел е през юни навсякъде да занулим приходите и разходите. Това беше безумие, което се правеше с НЕК. Няма как НЕК да купува скъпо, а да продава евтино и да не задлъжнява с милиарди. То не е нужно да си много умен, за да го констатираш. И това е правено години наред. Ето ти милиардите задължения. В момента искаме всяка сделка схема по схема, перо по перо да изчистим и да имаме със стотинка печалба, но НЕК да е на печалба, не на загуба. Това е първата ни амбициозна цел", каза Борисов.

Премиерът сподели за някои резерви, които има. „Всички по веригата, които продават и купуват, да предоговорим и там договорите, да предоговорим и там това, което са направили. И трябва да ви кажа, че особено зелените енергии такива неща са правени, че... Като дойдат констатациите, вие сами ще се запознаете", обеща той.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »