Търси се повод да не се строи 7-ми блок, смята бившият директор на централата

02 април 2015 - 12:11 |   Прочетена (1299) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

България няма нужда от инвеститор за построяването на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", а централата сама може да осигури парите за новата мощност. Това каза в интервю за националното радио бившият директор на ядреното дружество Иван Генов, който заемаше поста, когато беше подписано споразумението с американската компания "Уестингхаус".

„Има една българска приказка - "Човек, когато иска да свърши нещо, търси начин, а когато не иска – повод". Намерили сме повод, че "Уестингхаус" отказват да бъдат инвеститор. "Уестингхаус" не са експлоатираща организация, те са производител и никъде не са участвали като инвеститор”.

Генов е категоричен, че според разчети АЕЦ "Козлодуй" може да вземе заем за изграждането на 7-и блок, който да се изплаща, след като блокът започне работа:

„При условие че удължим ресурса на 5-и и 6-и блок, с трите блока в работа АЕЦ "Козлодуй" нямаше проблеми да си изплаща заема и България щеше да си построи 7-и блок без някой друг отвън да става съинвеститор и да печели от работата на 7-и блок след това. Всяка една голяма фирма, когато се развива и изгражда нови мощности, изграждайки новите мощности ги изплаща, използвайки по-старите, докато излязат от експлоатация. Това е нормално”.

Генов е категоричен, че нови енергийни мощности са необходими на страната ни, ако иска да развива икономиката си. Евтиният ток е в атомните централи, убеден е той. ТЕЦ-овете изнемогват заради санкциите за вредни емисии. Ако скоро не започне изграждане на нова мощност, страната ни ще трябва да внася енергия, убеден е експертът.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »