Дори аварията с тока от 1978 бледнее пред сегашната, твърди експерт

10 март 2015 - 10:09 |   Прочетена (1038) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

36 години работя в енергетиката и такова нещо не се е случвало. Дори голямата авария през 1978 година не може да се сравнява с тази. Аварирали са 40 електропровода, каза в „Здравей, България" по Нова телевизия Еленко Божков, бивш член на ДКЕВР.

По думите на Мартин Димитров, депутат от Реформаторския блок, е допусната съществена грешка. „Не трябваше да се мислят за грандомански проекти като АЕЦ „Белене", а да мислим как да подсилим електропреносната мрежа, за да няма такива аварии", заяви той. Според него нищо не може да се направи, за да няма такива бедствия, въпросът е да се прави така, че те да са по-леки.

„Част от нещата са предвидими, ако се проследи къде са критичните райони", смята Димитров и добави, че трябва да има преоценка на водената до момента политика.

Експертът Еленко Божков смята, че голяма част от авариите се дължат на паднали дървета, тъй като това се случва в планинските райони.

Депутатът от Реформаторския блок предложи новият състав на ДКЕВР да провери дали ЕРП-тата са си свършили работата - дали са премахнали опасните дървета и са почистени просеките и ако не са изпълнили задълженията си да понесат сериозни глоби. „За мен със сигурност има и човешка грешка", категоричен беше той.

Той заяви, че солидарно може да понесем щетите от природното бедствие, но ЕРП-тата също трябва да поемат тяхната част от щетите. „Хората трябва да търсят компенсация за причинените им щети и неудобства", каза депутатът.

„Искаме пълна ревизия на дружествата в енергетиката, за да видим какво се случва наистина в сектора. Резултатите трябва да бъдат качени и в интернет", категоричен беше той.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »