Киев: Има скрити мотиви зад заплахата на „Газпром” да спре доставките за Европа

27 февруари 2015 - 10:12 |   Прочетена (1123) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Има скрити мотиви зад заплахата на „Газпром” да спре газовите доставки за Европа, коментира шефът на украинската държавна компания пред CNBC.

"Смятам, че определено има далеч по-сериозен дневен ред, отколкото просто газа и бизнеса”, коментира Андрий Кобольев, изпълнителен директор на „Нафтогаз”.

„Газпром” предупреди тази седмица, че може да спре газовите доставки, ако Украйна не оправи задълженията си.

„При настоящите нива на доставки, предплащането ще е достатъчно само до края на тази седмица”, коментира говорителят на „Газпром” Сергей Куприанов пред руска телевизия вчера – „Ако Киев не направи нови плащания, то естествено, не можем да снабдяваме Украйна с газ”.

Кобольев, обаче, смята, че заплахата за спирането на доставките има геополитичесик ъгъл.

„Газпром се опитва да спре газовите доставки за Европа, за да гарантира, че Украйна няма да може да получи достатъчно газ от пазара”, коментира той.

„Това е доста скъпоструваща стратегия, много неефективна, защото винаги има други доставчици, които ще са склонни да заменят газа от „Газпром”.

Той добавя, че цената по неплатените доставки е била договорена още в края на 2014 и очаква евентуални спорове да бъдат решени от арбитража в Стокхолм.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »