ЕС ухажва Азербайджан и Туркменистан като водещи доставчици на газ

25 февруари 2015 - 08:58 |   Прочетена (1168) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Европейският съюз активизира усилията си да спечели Азербайджан и Туркменистан като доставчици на газ на фона на влошаването на отношенията с Русия, в опит да поставят богатите на газ, но политически чувствителни страни в сърцето на енергийната стратегия на блока, пише „Файненшъл таймс”.

Брюксел ще разкрие дългоочаквания енергиен план днес. Първоначални проекти на документа показват, че ЕС ще обещае „да използва своите инструменти във външната политика, за да установи стратегически енергийни партньорства“ с алтернативни доставчици, като Азербайджан, Туркменистан и Алжир.

Конфликтът в Украйна предизвика силни опасения за надеждността на руските доставки, които покриват 27% от потребявания в блока газ.

Както посочва заместник-председателят на Европейската комисия по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович, ЕС трябва да диверсифицира своите енергийни източници, за да бъде по-малко зависима от руския „Газпром”.

„Смятам, че на Европа ѝ е писнало всяко лято да дискутира как да преживее следващата зима. Най-голямата икономика в света не би трябвало да има такива притеснения в 21-и век“, каза той в интервю за „Файненшъл таймс“ преди да разкрие плана в днес.

Русия ще остане „много важен доставчик“ за ЕС, но нейното влияние ще бъде намалено, добави Шефчович.

След като пое портфолиото си в края на миналата година, Марош Шефчович приоритизира газопроводите от „южния коридор“ на стойност 45 млрд. евро, чрез които ще се доставя газ от каспийския регион и потенциално от Близкия изток до Югоизточна Европа.

Финалният участък от тази мрежа ще бъде Трансадриатическият газопровод (ТАП), който ще достига Италия и до 2020 г. ще пренася до Европа 10 млрд. куб.м. азербайджански газ. Шефчович заяви, че ЕС ще използва политическото си влияние, за да бъде сигурно, че проектът ще бъде реализиран до края на 2019 г.

В началото на декември 2014 г. Русия обяви отказа си от проекта „Южен поток”, който трябва да премине по дъното на Черно море и през България да доставя газ за балканските страни, както и за Унгария, Австрия и Италия.

Според руската страна проектът е изоставен, поради неконструктивната позиция на ЕС. Вместо това беше решено да се построи тръба в Турция и да се създаде по границата с Гърция на газов хъб за южноевропейските потребители.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »