Делян Добрев: Не вярвам, че ще има "Турски поток"

25 януари 2015 - 12:34 |   Прочетена (1001) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

"Нямаме официален документ, че проектът "Южен поток" е спрян и докато не получим такъв официален документ, проектът съществува." Това каза пред БНТ Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и председател на Комисията по енергетика в Народното събрание.

 "Има изявления на политици, но те не спират дейностите на корпоративно ниво на компаниите по този проект, именно заради това ние имаме нужда от отговор от руската страна - на корпоративно ниво", каза още той.

 По думите му се правят много големи разходи за проекта, но ако няма да има по нататъшни действия по него, няма смисъл от повече разходи.

 "Вече минаха два месеца от момента, в който обявиха, че "Южен поток" няма да има, а в същото време не се върви в посока на ликвидация на компанията”, заяви Добрев, който бе икономически министър в предишния кабинет "Борисов".

 Той поясни, че в момента не се извършват никакви строителни дейности, тъй като те са спрени, но допълни, че ако действията бъдат спрени едностранно – това би било нарушение на акционерното споразумение.

 "Затова ние няма как да преустановим издаването на разрешителни. Хубавото е, че те не са свързани с големи разходи. Най-малкото, което е - плащат се високи заплати в тази компания. Добре би било, ако ще се прекратява проекта в този момент , в който не сме сигурни – да ги пуснем в неплатен отпуск”, заяви още Делян Добрев. Той обясни, че разтоварените тръби на пристанище Бургас не са за българското трасе, а за морската част на газопровода.

 Добрев добави още, че именно поради това, че няма официално становище за спирането на "Южен поток" от руска страна, проектът присъства в управленската програма на ГЕРБ. По думите му обаче, ако се получи документ за спирането на проекта, той ще бъде махнат от програмата на партията.

 "Веднага ще отпадне от програмата, защото ако основният инвеститор "Газпром" се откаже да строи "Южен поток", България няма какво да направи. Нещата не зависят от България, а от този, който дава парите - "Газпром".

 "Строителство на газопровод през Турция, за да захрани Източна Европа е все едно да тръгнем от София за Пловдив и да минем през Габрово. Според мен това е неосъществимо. Аз не виждам никаква икономическа логика. Не вярвам, че ще има "Турски поток", а дори и да го има, ние имаме договор за доставка на газ, в който е фиксирана входната точка и това е българо-румънската граница. Договорът е до края на 2020 година с възможност за удължаване”, каза още Делян Добрев.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »